Publicitat
Publicitat

El Papa, personatge de l'any per la revista gai 'The Advocate'

La publicació nord-americana destaca el canvi de retòrica de Francesc en el tradicional discurs del Vaticà contra els drets dels homosexuals

'The Advocate', la revista sobre temes relacionats amb l'homosexualitat més antiga dels Estats Units, ha escollit el papa Francesc com el personatge de l'any. "A l'hora de decidir la persona més influent del 2013 per a les vides de les lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) hi havia opcions òbvies", diu la revista. Però –afegeix– "ens agradi o no, el que diu el Papa marca la diferència". I la diferència ha estat el canvi en la "retòrica" antigai que històricament ha tingut el Vaticà. De fet, els dos últims predecessors, Joan Pau II i Benet XVI, van rebre en alguna ocasió els antipremis que dóna cada any la revista a les persones que han alimentat l'homofòbia, els Phobie Awards.

La revista destaca en portada la frase que el pontífex argentí va dir a finals de juliol passat a bord de l'avió que el duia de tornada de Rio de Janeiro a Roma: "Si una persona és gai, busca el Senyor i té bona voluntat, qui sóc jo per jutjar-la?". 'The Advocate' creu que aquest pensament mostra "als catòlics i al món" que "el nou Papa no és com el vell papa Benet XVI".

Amb tot, la revista recorda que el papa Francesc s'oposa a les unions civils entre les persones del mateix sexe. "No ha dit encara que l'Església catòlica doni suport a les unions civils", però les seves paraules "ja han causat reflexió dins de la seva Església", diu la revista.

A la portada monogràfica que la revista dedica al personatge de l'any, la fotografia del papa Francesc apareix manipulada digitalment amb el lema de la campanya NOH8 (No Hate [no odi]) marcat a la cara. Es tracta d'una protesta fotogràfica en contra de la Proposició 8 de Califòrnia, que prohibeix el matrimoni entre les persones del mateix sexe. 'The Advocate' és la revista degana en la defensa dels drets LGBT als EUA. S'edita des del 1967, dos anys abans dels aldarulls de Stonewall a Nova York, considerats el punt d'inflexió per als moviments pro drets dels homosexuals arreu del món. 

La revista 'Time' també va escollir fa uns dies el nou Papa com a personatge de l'any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF