REGNE UNIT

ITV cancel·la un ‘reality’ després de la mort d’un participant

‘The Jeremy Kyle show’ és popular pels enfrontaments a què sotmet els convidats

La cadena britànica ITV va suspendre dilluns  sine die l’emissió i enregistrament de nous episodis del programa The Jeremy Kyle show, un reality diari molt popular al Regne Unit, prou conegut i també sovint molt criticat per la confrontació, de vegades irada i dura, a què se sotmet els participants.

La direcció d’ITV va prendre la decisió després que es conegués la mort per causes no naturals -segons diferents informacions de la premsa britànica- d’una de les persones que sortien en el capítol previst per emetre ahir. La BBC fins i tot especulava obertament amb la possibilitat d’un suïcidi, presumptament provocat pels esdeveniments que haurien tingut lloc durant la gravació de l’esmentat capítol. ITV ha ordenat que s’obri una investigació interna per aclarir-ne les causes i esbrinar si realment tenen relació amb el xou.

The Jeremy Kyle show és el programa de més èxit d’ITV, en antena des del 2005, amb una mitjana de més d’un milió d’espectadors de dilluns a divendres. Des del seu debut se n’han emès més de 3.000 capítols.

La mecànica és tan simple com potencialment degradant. Utilitzant les desgraciades circumstàncies personals dels participants, es construeix un espectacle d’intenció alliçonadora, en què el conductor, Jeremy Kyle, i el psicoterapeuta, Graham Stanier, es permeten dir als hostes com s’haurien de comportar.

Els participants intenten resoldre els problemes que puguin tenir amb familiars, amics o amants a través de l’exposició pública de les seves diferències. El sotmetiment dels convidats a un detector de mentides és un altre dels suposats atractius que utilitza el programa. Tot i que la crítica especialitzada l’ha qualificat sovint de telepoqueria, al llarg dels quinze anys d’emissió ha rebut tres nominacions al Premis Nacionals de Televisió del Regne Unit, per bé que, finalment, no n’ha aconseguit mai cap .

La presumpta mediació que Kyle mira d’establir entre aquells convidats que tenen un conflicte i el veritable caràcter del programa van quedar un cop més en evidència el febrer passat quan, davant dels espectadors, va agafar el mòbil d’un dels participants per buscar-hi rastres de cerca de pornografia a través d’internet. La parella del propietari del telèfon l’acusava de ser-li infidel, l’acusat ho negava i Kyle va decidir buscar proves, davant la sorpresa -relativa- de l’audiència.

A Espanya, Tele 5 va emetre el 2008 el programa El juego de tu vida, en què aprofitava la idea del detector de mentides per despullar la intimitat dels concursants, que tenien l’incentiu de cent mil euros per respondre, davant d’un polígraf i les càmeres, preguntes íntimes. Tele 5 copiava el format del reality nord-americà The moment of truth. L’èxit de The Jeremy Kyle Show va provocar el salt a la la televisió dels Estats Units, on s’emet des del 2011.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF