Premsa espanyola

Mor Victoria Prego, cronista de la Transició

Al llarg de la seva carrera, la periodista va entrevistar personatges importants de la vida política, econòmica, social i cultural d'Espanya

ARA
2 min
Victoria Prego, nova presidenta de l’APM

La periodista Victoria Prego ha mort aquesta matinada a Madrid als 75 anys, segons ha avançat El Independiente, mitjà en el qual encara treballava com a adjunta a direcció. Destacada cronista de la Transició, Prego va entrevistar al llarg de la seva carrera importants personatges de la vida política, econòmica, social i cultural d'Espanya; i també va ser col·laboradora de diferents publicacions. El 2000 es va incorporar al diari El Mundo, on va ser adjunta a la direcció, i el setembre del 2016 va llançar, juntament amb altres companys, el digital El Independiente, on encara treballava.

Prego va estudiar ciències polítiques, però es va decantar pel periodisme i debutaria el 1974 en els serveis Informatius de TVE, on va treballar fins al 1994 al capdavant de nombrosos programes en directe, documentals i a RNE. Dins la televisió pública va ser cap de la secció d'internacional d'informatius i va estar al capdavant de la delegació de Londres durant dos anys. El 1995 va assumir el càrrec de subdirectora de la sèrie documental La Transición, una producció de tretze episodis que retratava l'evolució de la política espanyola des del 1973 fins a les eleccions democràtiques del juny del 1977.

Escriptora a Diccionario de la Transición, Presidentes i altres llibres dedicats a Adolfo Suárez, Calvo Sotelo, Felipe González i José María Aznar, Prego va ser distingida amb diversos guardons com el Premio Nacional de televisió, que li va ser concedit el 2018. Al llarg de la carrera també va rebre reconeixements com el Premi APM d'Honor el 2013; el Premi Víctor de la Serna, el 1995, com a equip de La Transición de TVE; Premi de Periodisme El Correo 1995; Antena de Oro 1995; Premi Fundació Independent de Periodisme Camilo José Cela 2013, Premi Europeu de Periodisme 2000; Medalla de Plata de Documentals Històrics del Festival de Nova York, Premi Lucca de Tena 2015 i Premi Clara Campoamor de l'Ajuntament de Madrid 2015.

Entre altres reconeixements, va ser investida doctora honoris causa per la Universidad Rey Juan Carlos el 2016 i des del 2015 fins al 2019 va ser presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, entitat que també ha mostrat "profunda tristesa davant la irreparable pèrdua" i ha agraït la seva "total entrega i professionalitat".

stats