Activisme climàtic

Xarxa A22: Qui són els activistes climàtics que ataquen les obres d'art?

Col·lectius ecologistes protesten per la manca d'acció dels governs interrompent partits de tenis, tallant autopistes o violentant museus

3 min
Les activistes de Futuro Vegetal enganxant-se  a les Majas de Goya.

ParísTiren pintura a sobre dels quadres més famosos dels grans museus europeus, interrompen partits de rugbi o de tenis i bloquegen autopistes en hora punta. Des de fa uns mesos, activistes contra el canvi climàtic de diferents països actuen coordinadament per cridar l'atenció de l'opinió pública sobre la urgència d'actuar per protegir el planeta. La majoria dels grups que han protagonitzat les accions més mediàtiques formen part de l'anomenada Xarxa A22 i actuen al Regne Unit amb el nom de Just Stop Oil, a Alemanya amb el de Letzte Generation o amb el de Declare Emergency als Estats Units. "No estem aquí per sensibilitzar, suplicar o entretenir. Estem aquí per forçar el canvi necessari perquè aquest món continuï existint –expliquen els activistes a la seva pàgina web–. Estem aquí per obligar els governs a reduir dràsticament les seves emissions de CO₂, ni més ni menys".

De la Xarxa A22 hi ha grups en onze països arreu del món, la majoria a Europa. A França es diuen Dernière Rénovation (Última Renovació) i, com a la resta de països, han intensificat les seves accions en les últimes setmanes, coincidint amb la celebració de la COP27 a Egipte el mes passat. "El que fem és una campanya de resistència civil pacífica que neix de la constatació científica que tenim davant una finestra oberta d'entre dos i tres anys per actuar contra el canvi climàtic: si no canviem radicalment la nostra forma de vida ara, després serà massa tard, estarà fora de les nostres mans", adverteix en una conversa amb l'ARA l'Anne-Constance, una de les joves que formen part de Dernière Rénovation.

El col·lectiu va néixer al març, quan van enviar una carta al president de la República, Emmanuel Macron, per reclamar que es comprometi a la renovació de tot el parc immobiliari francès per millorar-ne l'eficiència energètica. No va haver-hi resposta. Davant el que consideren la inacció del govern, Dernière Rénovation va iniciar un seguit d'accions que són "molt molestes" per a la gent, admet l'activista. L'objectiu és pressionar l'executiu perquè compleixi amb les seves promeses en matèria climàtica.

El col·lectiu –en realitat, s'autodefineixen com una campanya– denuncia que el govern francès no compleix amb els acords i consideren que les seves accions, si aconsegueixen que una gran massa de ciutadans s'hi sumin, faran reaccionar els polítics. "El govern no està a l'altura de la urgència de la situació", afirma l'Anne-Constance.

Risc de ser detinguts

Per ara són més de 300 persones en diferents ciutats franceses, la majoria joves d'entre 25 i 35 anys. En els últims mesos han protagonitzat accions diàries, sobretot talls de carreteres, però també han tirat pintura taronja a l'estàtua de Charles Ray que hi ha davant la Borsa de París, han interromput en plena representació una obra a la cèlebre Opéra Bastille de la capital francesa, s'han encadenat a la xarxa de la pista de tenis de les semifinals del Roland Garros i també han interromput el Tour, per posar només alguns exemples. "Per què hem d’arribar fins aquí per ser escoltats? –es pregunta l'activista–. La qüestió que ens hem de plantejar és com és possible que el 2022 hi hagi joves que en comptes d’estudiar o treballar o aprofitar la vida estan disposats a arriscar-se a ser detinguts".

Els activistes de Dernière Rénovation, i tota l'onada de col·lectius que reivindiquen la urgència climàtica, s'inspiren en el moviment nord-americà dels anys 60 de resistència civil, nascut per posar fi a la discriminació dels afroamericans i la segregació racial. "Com aleshores, creiem que si hi ha accions molt repetitives i sostingudes en el temps, es poden acabar canviant les coses", explica l'Anne-Constance.

A Espanya no hi ha cap moviment adscrit a la Xarxa A22 però sí que n'hi ha de similars, com Futuro Vegetal, adscrit al grup internacional Extinction Rebellion, col·lectiu que també s'autodefineix com a resistència civil amb presència en una setantena de països. El grup Futuro Vegetal, amb activistes a Catalunya, és responsable de l'acció al Museu del Prado, on dos dels seus membres es van enganxar les mans amb cola a dos quadres de Goya a principis de novembre. També han bloquejat els accessos a Mercabarna i han tirat coca-cola a la vitrina que protegia la rèplica d'una mòmia al Museu Egipci de Barcelona.

stats