UE

Espanya és l'estat amb la taxa de sobrequalificats més alta de la UE

Un 35,8% dels habitants de l'Estat treballen en feines que requereixen un nivell d'estudis inferior al que tenen

2 min
Cambrer en una platja de la Barceloneta

EstrasburgEspanya ha reduït lleugerament la taxa, però continua sent l'estat de la Unió Europea amb un percentatge més elevat de ciutadans sobrequalificats, especialment pel que fa a les dones. Segons l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, el 35,8% dels habitants de l'Estat treballaven l'any passat en feines que requereixen un nivell d'estudis inferior al que tenen. Una xifra bastant més elevada que la global de la Unió Europea i de l'eurozona, que es queden al 22% i al 23%, respectivament.

Taxa de treballadors sobrequalificats a la UE

En aquest sentit, la bretxa de gènere també és evident. Mentre que a Espanya la taxa respecte als homes baixa al 35,2%, quant a les dones augmenta fins al 36,4%. La diferència és de poc més d'un punt percentual, similar a la que registra el global de la Unió Europea i molt inferior a la que tenen altres països comunitaris. Per exemple, a Itàlia o Malta, que són els dos països on la distància és més elevada, la distància és de més de 7 punts.

Per darrere d'Espanya es troben dos altres estats mediterranis, Grècia (31,4%) i Xipre (30%). En canvi, el país comunitari amb una taxa més baixa de sobrequalificació és Luxemburg, que es queda al 5,4%. Per sobre, ja se situen Dinamarca o la República Txeca, amb un percentatge gairebé vuit punts més alt, el 13,4%. Respecte als estats membres més grans, la taxa d'Alemanya és del 19,6%, la de França del 21,2% i la d'Itàlia del 21,9%.

Respecte a l'evolució d'Espanya, la taxa només s'ha reduït una mica durant els últims anys. El 2022 el percentatge de sobrequalificats a l'Estat era del 36%, només dues dècimes inferior al de l'any passat. Això sí, és un punt i mig més baix que el que es va assolir el 2018, quan es va arribar al rècord de l'última dècada a l'Estat i la taxa va ser del 37,3%.

Itàlia, la pitjor taxa d'ocupació de la UE

Espanya continua estant a la cua amb la taxa d'atur, que ara es troba a l'11,9%. Ara bé, pel que fa al percentatge del global de persones en edat activa que treballa, la situació de l'Estat no és la pitjor de tota la Unió Europea. La taxa espanyola d'ocupació és del 70,7%, bastant per sota de la mitjana del bloc comunitari (75%), però bastant per sobre d'estats membres com Itàlia (66,3%) o Grècia (67,4%).

Taxa d'ocupació

Els estats membres que registren uns percentatges d'ocupació més elevats són Islàndia (85,3%), els Països Baixos (83,5%) o Suècia (82,7%). Alemanya, que és el país més gran de la UE, es queda al 81,3%, i França, per exemple, se situa just per sota de la mitjana comunitària, amb un 74,4%.

stats