El Kremlin entrega el cadàver de Navalni a la seva mare

La família de l'opositor rus aconsegueix finalment rebre el cos després de ser sotmesa a xantatge per part de Moscou

ARA
3 min
La mare d'Alexei Navalni, Liudmila Navalnaia, al vídeo on ha confirmat que ha vist el cos del seu fill.

BarcelonaDesprés de dies de xantatge per part del Kremlin, la mare de l'opositor rus Aleksei Navalni ha aconseguit que el govern de Vladímir Putin li entregui el cadàver del seu fill, mort la setmana passada en circumstàncies no aclarides a la presó de l'Àrtic on estava aïllat. "El cos de l'Aleksei ha estat entregat a la seva mare. Moltes gràcies a aquells que ho heu exigit", ha dit Kira Yarmish, que va ser portaveu de l'opositor.

Tot i així, encara queden moltes incògnites. Sobretot, saber si la família podrà organitzar un funeral per acomiadar l'opositor. També si rebran permís per fer una segona autòpsia, ja que la versió oficial sobre el motiu de la seva mort és ambigua: causes naturals. "El funeral queda pendent", ha afegit Yarmish, que ha confirmat que Liudmila Navalnaya, la mare de Navalni, continua a Salejard, la ciutat del cerce polar àrtic propera a la presó d'alta seguretat IK-3, on va ser traslladat l'opositor en els seus últims mesos de vida.

Rússia sembla que vol que Navalni sigui enterrat en secret, per evitar que el seu funeral es converteixi en un acte polític contrari al govern de Vladímir Putin. La família, en canvi, vol organitzar una cerimònia per honorar l'opositor.

Les autoritats russes havien donat aquest divendres un ultimàtum de tres hores a la mare de l'opositor rus perquè l'enterri en secret. L'amenaçaven dient-li que, si no accedia, Navalni rebria sepultura a la mateixa colònia penal de l'Àrtic on va morir fa una setmana.

Navàlnaia, de fet, ja havia revelar dijous, en un vídeo de YouTube, el xantatge que li feia el Kremlin. Hi va informar que els oficials russos amb què va contactar a la presó es negaven a lliurar-li el cos per procedir a l'enterrament. Navàlnaia fins i tot va acusar un dels investigadors amb què va haver de tractar d'haver-li dit: "El temps no juga a favor teu, els cossos es descomponen".

Tant Occident com els seguidors de Navalni tenen el convenciment que Vladímir Putin és responsable de la mort de Navalni, una implicació que el Kremlin ha negat amb vehemència. Putin mateix no ha fet cap comentari públic.

Desafiament a Putin

Des del febrer del 2022 el desacord i la dissidència a Rússia s'ha fet del tot impossible. Les autoritats russes han empresonat centeners o milers de persones. També al voltant d'unes quatre-centes, d'acord amb dades d'organitzacions humanitàries, han sigut arrestades pel sol fet de deixar flors en memòria de Navalni en diferents llocs del país.

Abans de la intervenció d'aquest dijous, Liudmila Navàlnaia va aparèixer en un altre vídeo dilluns passat fent una crida a Putin perquè li lliurés el cos del seu fill per poder-lo enterrar amb dignitat. "Al matar l'Aleksei, Putin ha matat la meitat de mi mateixa, la meitat del meu cor i la meitat de la meva ànima. Però encara tinc l'altra meitat, i em diu que no tinc dret a rendir-me. Continuaré la feina d'Aleksei Navalni," va dir.

Les autoritats russes han dit que la causa de la mort de Navalni encara és desconeguda. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha rebutjat les acusacions d'Occident i ha afirmat durant una conferència de premsa al Kremlin: "Aquestes són acusacions absolutament infundades i insolents sobre el cap de l'estat rus".

Navalni, de 47 anys, va ser empresonat el gener del 2021, quan va tornar a Moscou després de recuperar-se a Alemanya d'una intoxicació amb un agent nerviós en un més que probable intent d'assassinat per part del Kremlin. Aleshores va ser condemnat a tres dècades de presó.

stats