Internacional 01/06/2016

Vaga indefinida als ferrocarrils francesos contra la reforma laboral

La protesta al transport intensifica la pressió sobre el govern Hollande. El metro, gasolineres i aeroports també han cridat a la mobilització

Ara
2 min
Vaga indefinida als ferrocarrils francesos contra la reforma laboral

BarcelonaEls treballadors dels ferrocarrils francesos han començat aquest dimecres una vaga indefinida contra la reforma laboral que impulsa el govern de François Hollande, a més de demandes pròpies. La protesta, en l'onada de mobilitzacions contra el projecte, és un fort desafiament per a l'executiu francès a només nou dies de l'inici de l'Eurocopa de futbol i amb la perspectiva que altres sectors del transport s'hi uneixin. El primer ministre, Manuel Valls, va dir la setmana passada que el govern no pensa alterar l'essència del projecte presentat per la ministra de Treball, Myriam El Khomri.

Phillipe Martinez, secretari general del sindicat majoritari, la CGT, ha alertat que aquesta setmana serà "la de més mobilització des de fa tres mesos". Segons les dades que ha ofert la companyia a primera hora circulen el 60% dels TGV, la meitat dels trens de llarga distància i dels interurbans.

A la regió de l'Illa de França, a París, circulen un 40% de trens. També hi ha afectacions en algunes línies de curta distància de RER.

Afectacions a Catalunya

Pel que fa als serveis internacionals, segons informa l'ACN, la línia Barcelona-Tolosa acaba trajecte a Perpinyà, i el Madrid-Marsella, a Figueres. Dimecres i dijous no circularan els serveis Barcelona-Tolosa i Barcelona-Lió, i els Madrid-Marsella començaran i acabaran a Figueres. Dijous hi haurà només dos trens entre Barcelona i París.

Durant els dies de vaga, els serveis AVE i Avant Figueres Vilafant-Girona-Barcelona circularan amb normalitat. D’altra banda, durant el període d’aturada laboral a França no es garanteix que els trens de la línia R3 de Rodalies de Renfe puguin arribar a la Tor de Querol ni que els de la R11 ho facin fins a Cervera. En aquest cas, els trens iniciarien o finalitzarien el seu recorregut a Puigcerdà o Portbou, respectivament.

Properes convocatòries

A partir de dijous, la CGT crida a la vaga indefinida el transport públic parisenc, tant al metro, com a l'autobús, els tramvies i el servei de Rodalies. Els sindicats d'aviació civil han convocat una vaga entre divendres i diumenge per qüestions sectorials.

La protesta laboral també afecta greument les gasolineres: sis de cada vuit estan aturades o "funcionen a baix rendiment", segons els sindicats. El 14 de juny s'ha convocat una "jornada d'acció nacional" amb una gran manifestació unitària a París dels principals sindicats de treballadors i estudiants.

Mentrestrant, sembla que la via negociadora no està esgotada. Si la CGT reclamava fins ara la retirada del projecte, dimarts el seu secretari general exigia "canviar el que està malament" i apuntava als quatre punts clau per a l'organització:

  • la limitació dels acomiadaments col·lectius
  • donar prevalença als convenis d'empresa per sobre dels sectorials o altres àmbits
  • que aquests els acords puguin ser validats pels sindicats majoritaris dins l'empresa
  • els canvis en la medicina del treball
stats