Rússia obre un nou front al nord-est d'Ucraïna

Tropes russes intenten penetrar a la regió de Khàrkiv i intensifiquen els atacs

3 min
Els bombers treballen al lloc d'un atac amb míssils russos aquest divendres a Khàrkiv.

BarcelonaDesprés de molts mesos d'estancament a la guerra d'Ucraïna, amb les batalles concentrades a l'est del país però sense cap gran avenç ni per a un bàndol ni per a l'altre, aquest divendres l'exèrcit rus ha iniciat una contraofensiva que obre un nou front, a la regió de Khàrkiv, al nord-est. Feia setmanes que els analistes militars anticipaven aquest moviment de Rússia per aprofitar la debilitat de les forces ucraïneses abans no rebin els reforços armamentístics dels Estats Units. "Rússia ha llançat una onada d'accions contraofensives en aquesta direcció [a la regió de Khàrkiv]", ha confirmat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha assegurat que el seu exèrcit ha repel·lit l'avenç amb "tropes, brigades i artilleria" perquè estava preparat i havia desplegat prou efectius a la zona.

Segons ha informat el ministeri de Defensa ucraïnès, a les cinc de la matinada d'aquest divendres les forces russes han intentat trencar les línies de defensa amb vehicles blindats al districte de Vovtxansk, després d'haver intensificat els atacs durant la nit amb bombes aèries guiades i el suport de l'artilleria. Després, "petits grups" han intentat penetrar a la frontera des de diversos punts, tot i que, segons el comunicat oficial, no ho han aconseguit.

Noves incursions russes al front nord d’Ucraïna

Bélgorod

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

Khàrkiv

Kúpiansk

UCRAÏNA

Izium

LUHANSK

Territori ocupat per Rússia abans del febrer del 2022

Liman

Sloviansk

Kramatorsk

Territori ocupat per Rússia després de l’inici de la guerra

Txàssiv Iar

Bakhmut

Luhansk

Kostiantínivka

Zones que Rússia

diu tenir sota control

Otxerétine

Avdíivka

Zones amb

contraofensiva

ucraïnesa

Donetsk

DONETSK

Màrinka

Zones en combat

Vuhledar

Territori ocupat per Rússia

abans del febrer del 2022

Territori ocupat per Rússia

després de l’inici de la guerra

Zones que Rússia diu tenir sota control

Zones amb contraofensiva ucraïnesa

Zones en combat

Bélgorod

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

Khàrkiv

Kúpiansk

UCRAÏNA

Izium

LUHANSK

Liman

Sloviansk

Kramatorsk

Txàssiv Iar

Bakhmut

Kostiantínivka

Otxerétine

Avdíivka

Donetsk

DONETSK

Màrinka

Vuhledar

Territori ocupat per Rússia

abans del febrer del 2022

Territori ocupat per Rússia

després de l’inici de la guerra

Zones que Rússia diu tenir sota control

Zones amb contraofensiva ucraïnesa

Zones en combat

Bélgorod

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

Khàrkiv

Kúpiansk

UCRAÏNA

Izium

LUHANSK

Liman

Sloviansk

Kramatorsk

Txàssiv Iar

Bakhmut

Kostiantínivka

Otxerétine

Avdíivka

Donetsk

DONETSK

Màrinka

Vuhledar

Amb tot, els atacs i combats a la zona continuen, i les autoritats ucraïneses han instat els veïns de Vovtxansk, uns 3.000, a marxar de la ciutat. "La majoria marxa utilitzant el seu propi transport. Però al mateix temps, juntament amb el centre humanitari, estem organitzant el transport per als que no tenen cotxe", ha dit el cap de l'administració militar de Vovtxansk, Tamaz Gambarashvili. Segons el governador regional, almenys dues persones han mort i cinc han resultat ferides pels bombardejos en aquest poble i els del voltant. El 2022, quan va començar la invasió a gran escala, Vovtxansk va quedar sota control rus durant diversos mesos, fins al setembre del mateix any, quan una inesperada contraofensiva ucraïnesa va alliberar una gran quantitat de territori al nord-est del país.

Segons les informacions d'analistes militars, a més del de Vovtxansk, hi ha un altre focus de combats a la regió, uns 70 quilòmetres més cap a l'oest. El governador de la província, Oleh Syniehubov, també ha recomanat que marxin els veïns de la zona del voltant de Lyptsi. Fonts militars han afirmat al mitjà Ukrainska Pravda que les forces russes han ocupat les localitats de Strileche, Krasne, Pylna i Borysivka, en aquesta àrea. El ministeri de Defensa ucraïnès ha informat que s'han enviat unitats de la reserva cap a la regió de Khàrkiv per frenar l'avenç de les tropes russes.

Dispersar la defensa

Segons el think tank Institute for the Study of War (ISW), aquesta operació militar russa té, entre els seus objectius, dispersar les tropes ucraïneses per guanyar oportunitats d'avançar a la província de Donetsk i per intentar capturar Kúpiansk, uns cent quilòmetres al sud de Vovtxansk. A més, Moscou també té intenció de crear una zona de "seguretat" a la frontera nord d'Ucraïna per protegir les localitats frontereres russes, com Bélgorod, una de les més castigades pels atacs ucraïnesos. Al març, Vladímir Putin va fer referència a aquestes zones de seguretat desmilitaritzades en territoris sota control ucraïnès, i el mes passat, el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, va indicar que la ciutat de Khàrkiv formaria part d'aquestes àrees.

A principis d'any, el mitjà independent rus Vyorstka va publicar que Moscou planejava reclutar fins a 300.000 soldats per preparar una invasió de Khàrkiv, que abans de la guerra era la segona ciutat més gran d'Ucraïna. Ara es calcula que l'exèrcit rus ha desplegat uns 50.000 militars a prop de la frontera del nord-est d'Ucraïna, a les regions russes de Bélgorod, Kursk i Briansk, uns efectius insuficients per capturar la ciutat de Khàrkiv, segons l'ISW, per la qual cosa es descarta, de moment, que l'operació d'aquest divendres sigui l'inici d'una gran contraofensiva. El bloguer militar rus Rybar també l'ha descrit com una operació de "reconeixement" i no pas com un assalt a gran escala.

En la mateixa línia, el cap del centre per combatre la desinformació del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna, Andrí Kovalenko, ha indicat que les accions russes podrien ser "una imitació d'una ofensiva a gran escala" però amb unes forces "limitades" i utilitzant "tàctiques de reconeixement de combat". Kovalenko ha assegurat que les forces armades ucraïneses tenen la situació sota control. En un missatge a Telegram, ha alertat que l'exèrcit rus "pinta fletxes [al mapa] per informar de penetracions de diversos quilòmetres de les seves forces que s'inventen per crear pànic i explotar el buit d'informació".

Els EUA autoritzen l'enviament de 400 milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha informat aquest divendres que ha ordenat enviar un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna per valor de 400 milions de dòlars. El 20 d'abril, el Congrés dels EUA va desbloquejar un paquet d'ajuda per valor de 61.000 milions de dòlars, i Biden va assegurar que les primeres armes arribarien a Kíiv immediatament. En un comunicat, el president nord-americà ha indicat que els fons que ara s'envien inclouen "articles i serveis de defensa" i material d'entrenament militar. Segons el diari 'Politico', es lliuraran a Ucraïna armes que el departament de Defensa té a les seves reserves, entre les quals míssils Patriot, míssils antiaeris Stinger, vehicles de combat Bradley, vehicles protegits contra mines, sistemes antiblindatge Javelin i altres municions.

stats