Internacional 08/12/2022

La UE tem una nova onada de refugiats ucraïnesos pel fred i la crisi energètica

Els estats membres estudien la manera de preparar-se per a l'arribada de milers de ciutadans d'Ucraïna

2 min
Refugiats ucraïnesos a la frontera amb Polònia.

Brussel·lesLa Unió Europea tem una altra onada de refugiats ucraïnesos aquest hivern pel fred i la crisi energètica, sobretot després que els atacs de l'exèrcit rus a infraestructures elèctriques hagin destruït bona part de la xarxa de llum i calefacció del país. Segons fonts comunitàries, els estats membres ja estan buscant la manera de preparar-se per l'arribada de milers d'ucraïnesos aquest hivern, i aquest ha sigut un dels temes que s'ha tractat en la reunió de ministres d'Interior dels Vint-i-set que s'ha celebrat aquest dijous a Brussel·les. Tot i que ha estat un primer contacte i no ha transcendit quines mesures estan estudiant els estats membres, aquesta també serà una de les qüestions que es debatran en la cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea de la setmana que ve.

A l'hivern les temperatures a Ucraïna poden baixar fins als –20 ºC i ja fa temps que el govern ucraïnès, per culpa dels atacs russos, ha hagut d'aplicar restriccions del consum d'electricitat. De fet, el mateix president rus, Vladímir Putin, ha admès aquest dijous que està atacant infraestructures clau que deixen sense energia milions de ciutadans ucraïnesos. "Sí, ho estem fent, però qui va començar primer? Qui va atacar el pont de Crimea?", ha dit Putin.

Una de les principals companyies elèctriques privades del país, DTEK Yasno, ha advertit en repetides ocasions que es preveu un hivern llarg i dur per als ucraïnesos, i va instar la població a acumular mantes i roba que escalfi. "Tot i que ara hi ha menys apagades, vull que tothom ho entengui: el més probable és que els ucraïnesos hagin de viure amb talls almenys fins a finals de març", va afirmar el president de la companyia, Serguei Kavalenko.

Per aquest motiu, els líders comunitaris preveuen que molts ucraïnesos optin per fugir del país i traslladar-se a algun país europeu. Fins ara, segons l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als refugiats (UNHCR), gairebé vuit milions d'ucraïnesos (d'una població total de més de 43 milions) han hagut d'abandonar casa seva i han anat a viure a algun país d'Europa. Des del quatre de març, la Unió Europea va aplicar la protecció temporal als refugiats ucraïnesos, una iniciativa que els facilita que puguin entrar i rebre ajuda dels estats membres.

stats