Internacional 05/12/2017

Ucraïna deté l'expresident de Geòrgia acusat de colpisme

Simpatitzants aconsegueixen alliberar Mikhaïl Saakaixvili de l'interior del cotxe policial

Agències
2 min
L'expresident georgià saluda després de ser alliberat per simpatitzants.

KíevL'expresident georgià i opositor al govern d'Ucraïna Mikhaïl Saakaixvili ha estat detingut aquest dimarts a Kíev per un grup de policies del servei de seguretat d'Ucraïna (SBU), segons ha confirmat el seu advocat, Pavel Bogomazov. Poc després, però, un grup de simpatitzants del georgià han aconseguit treure'l de l'interior de la furgoneta policial que el conduïa a la caserna i s'ha vist Saakaixvili somrient i amb la manilla encara penjant saludant al carrer.

El lletrat de l'expresident de Geòrgia ha explicat que els agents han irromput al domicili de Saakaixvili a les 7 del matí per efectuar un registre de l'habitatge. Segons publica el diari 'The Independent', l'excap georgià es va resistir a ser detingut per les forces d'Ucraïna i va amenaçar de llançar-se des del sostre del seu domicili si no s'aturava la persecució policial.

Fora del domicili s'han concentrat desenes de seguidors de Saakaixvili, que han intentat evitar la seva detenció a mans de la policia. Malgrat els intents, però, l'expresident de Geòrgia ha estat arrestat "per ser sospitós d'intentar enderrocar el govern d'Ucraïna", segons ha informat el seu lletrat en diversos mitjans locals. Aquest dilluns també van ser detinguts als seus domicilis altres membres del partit de Saakaixvili, el Moviment Nacional Unit (MNU) de Geòrgia.

Fugit del seu país

L'expresident de Geòrgia entre 2004 i 2013 va abandonar el seu país el 2015 i va passar a residir a la capital d'Ucraïna. El president del país, Petró Poroixenko, va nomenar Saakaixvili governador a la regió d'Odessa, a la costa del mar Negre, en un moment en què les relacions eren bones entre els dos mandataris.

La fugida de Saakaixvili a Ucraïna, on va obtenir la ciutadania, li va permetre evitar l'extradició a Geòrgia, on està acusat de malversació de fons, dispersió violenta de protestes populars, implicació en pallisses per encàrrec contra diputats de l'oposició i l'assassinat d'un banquer, uns càrrecs pels quals podria ser condemnat a 11 anys de presó.

stats