Internacional 29/11/2019

Trump visita l'Afganistan i diu que reobre les converses amb els talibans

El president es va desplaçar per sorpresa al país per passar amb els soldats el Dia d'Acció de Gràcies

Michael Crowley / New York Times
3 min
Donald Trump dina amb les tropes nord-americanes a l'Afganistan pel dia d'Acció de Gràcies.

BAGRAM AIR FIELD (Afghanistan)El president Donald Trump va arribar aquest dijous a l'Afganistan en una visita inèdita amb motiu del Dia d'Acció de Gràcies a les tropes dels Estats Units instal·lades en aquest país. Allà ha explicat que ha reobert les negociacions de pau amb els talibans, menys de tres mesos després d'haver-se tancat el diàleg que pretenia acabar amb 18 anys de guerra.

"Els talibans volen arribar a un acord i ens estem reunint amb ells", ha dit Trump durant una reunió amb el president de l'Afganistan, Aixraf Ghani, a la base principal de les forces nord-americanes al nord de Kabul.

"Ens quedarem fins que tinguem un bon acord o una victòria total, però ells volen fer un acord molt dolent", va afegir Trump, que alhora va confirmar la seva voluntat de reduir la presència militar dels Estats Units a l'Afganistan a 8.600 soldats, partint dels aproximadament 13.000 que hi ha ara.

L'anunci sobtat de Trump sobre les converses de pau arriba en un moment crític en la llarga i difícil aventura militar dels Estats Units a l'Afganistan. A més, el país està immers en polèmiques polítiques internes i els nord-americans estan cada vegada més cansats d'una operació que va començar poc després dels atacs de l'11 de Setembre.

L'abast i les perspectives de les noves negociacions no han quedat gens clars i els funcionaris de la Casa Blanca n'han donat pocs detalls més enllà de la sobtada revelació de Trump. De fet, durant el vol cap a l'Afganistan, Stephanie Grisham, la secretària de premsa de la Casa Blanca, havia insistit que aquell viatge secret es feia "a propòsit d'Acció de Gràcies i per donar suport a les tropes" i no pas per abordar el procés de pau amb els talibans.

Els talibans no van fer cap comentari oficial immediatament després de la visita de Trump i el president Ghani va dir poca cosa després sobre les converses de pau.

El govern afganès fa molt de temps que exigeix als talibans que acceptin un alto el foc, però per ara no hi ha cap prova que el grup estigui disposat a concedir-ne cap. En canvi, sí que s'ha mostrat disposat a discutir la possibilitat de negociar amb els líders polítics de l'Afganistan sobre el futur del país un cop els nord-americans acceptin anar-se'n.

El president nord-americà va exercir el paper tradicional d'oferir el gall dindi amb puré de patates per al dinar d'Acció de Gràcies a les cansades tropes nord-americanes. Després va dinar ell mateix i es va socialitzar amb els soldats, amb els quals es va fer fotografies i finalment va pronunciar un discurs d'agraïment a l'exèrcit dels Estats Units davant uns 1.500 soldats en un hangar.

Però la seva visita també tenia una dimensió política important. Trump, que va tancar enfadat les converses amb els talibans al setembre, just quan els dos bàndols semblaven a prop d’un acord, ara busca poder presentar algun èxit de política exterior per celebrar en el camí cap a la campanya electoral per a les eleccions presidencials del novembre de l'any que ve.

stats