Internacional 15/02/2017

"Trump somriu perquè s'aprova el CETA"

Activistes contra el tractat de comerç amb el Canadà lliuren 3,2 milions de signatures de ciutadans

Marta Rodríguez
2 min
Activistes contra l'aprovació del CETA protesten a les portes del Parlament Europeu d'Estrasburg.

EstrasburgAl tramvia que uneix els barris de la perifèria de la ciutat alsaciana d'Estrasburg fins el Parlament Europeu puja un grup de senyores jubilades amb enganxines en contra del tractat de lliure comerç de la Unió Europea amb el Canadà. "No al CETA", criden tímidament davant de la passivitat de la resta de viatgers. Quan baixen a la parada on els sindicats han convocat una marxa cap a la seu comunitària es lamenten que "els joves continuïn asseguts com si res" mentre elles, "amb la vida ja feta", batallen perquè no entri en marxa l'acord que facilitarà l'exportació de productes i serveis entre les dues parts. "El CETA serà terrible per als europeus", conclou una de les dones, que havia treballat en una fàbrica dels voltant d'Estrasburg.

Les claus del CETA

Al Parlament, tot està a punt per a la votació i mentre els grups parlamentàries discuteixen sobre el seu posicionament, un petit grup d'activistes han plantat un enorme cavall de Troia, la metàfora, diuen, "del què espera a la Unió Europea", explica Stephanie, una membre de la Plataforma Ciutadana en contra dels tractats de lliure comerç.

L'organització ha recollit 3,2 milions de signatures de ciutadans europeus que s'oposen que a partir d'ara Europa "perdi el control dels productes que entren per la seva frontera". Avui han instat als eurodiputats a agafar-ne els feixos de fulls per portar-los a la cambra i simbòlicament "que la veu popular s'escolti i es tingui en compte", explica l'activista.

Per a aquesta iniciativa popular, el CETA i el TTIP "són la mateixa cosa" però, a diferència del què va passar en les negociacions amb l'acord de la UE-Estats Units, amb el Canadà el nivell de contestació popular ha estat molt menor. Segons Céline, un activista francesa, els dos tractats acabaran per dinamitar l'estructura empresarial europea i assegura que "avui Donald Trump somriu" perquè sense haver de "lluitar" les empreses nord-americanes tenen ara la via lliure per operar des del Canadà a través del CETA i havent "aturat el TTIP d'Obama".

Stephanie admet que la votació d'avui al Parlament Europeu "està perduda" però confia que la ciutadania "se n'adoni" a partir d'ara dels riscos de ser víctimes del "nou colonialisme" i pressioni als seus diputats que hauran de ratificar l'acord als Parlaments nacionals. "Que els preguntin als mexicans com els ha anat amb el Nafta", diu aquesta jove en relació amb l'acord de lliure comerç entre els països del nord d'Amèrica i que ha fet de Mèxic la fàbrica de la mà barata dels veïns del nord.

Blair Redlin és el co-director de la Xarxa Social del Canadà i aquests dies visita Estrasburg per donar un "missatge a Europa" que no repeteixi els errors comesos amb el NAFTA, en què les denúncies s'eternitzen als tribunals perquè les multinacionals paguen "milions de dòlars" per impugnar lleis i normes. L'acord nord-americà ha estat molt traumàtic per a sectors canadencs, obligats a acomiadar treballadors i reduir la producció. La conseqüència, apunta Redlin, és que el Canadà "ha d'exportar ara tones de productes que ja no produeix.

stats