Internacional 07/03/2022

Moscou diu que els corredors humanitaris aniran cap a Rússia i Bielorússia

Ucraïna ho veu "immoral"

ARA
1 min
Persones cobrint-se davant els bombardejos a la ciutat de Butxa, a l’oest de Kíiv.

BarcelonaEls corredors humanitaris que s'havien d'obrir aquest dilluns per permetre la sortida de civils de Kíiv i Khàrkiv semblen destinats al fracàs, ja que els mitjans russos informen que la ruta d'evacuació portarà els civils cap a Rússia o cap a Bielorússia en el cas de la capital, i només a Rússia en el cas de Khàrkiv, que es troba a l'est del país. Les autoritats ucraïneses ja han rebutjat aquestes rutes de sortida i diuen que la proposta russa de portar els civils que fugen cap al seu país o al del seu aliat bielorús és "immoral".

El govern ucraïnès veu "inacceptable" el pla rus de crear corredors humanitaris per a la població civil de Kíiv, Khàrkiv, Mariúpol i Sumi. "En dues ocasions els russos han bloquejat l'obertura dels corredors humanitaris bombardejant la ruta dels combois", ha escrit al seu compte de Telegram la viceprimera ministra i ministra per la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats, Iryna Vereshchuk: "Ara els russos diuen que poden obrir els corredors, però volen que els civils se'n vagin al territori rus, cosa que és absurda i cínica".

Moscou havia anunciat aquest dilluns al matí que faria un alto el foc a partir de les 9 h, hora ucraïnesa (les 8 h a Catalunya) per permetre obrir corredors humanitaris a Kíiv, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol. Però informacions posteriors explicaven que aquests corredors dirigirien la població cap a Rússia i Bielorússia. Segons els mitjans estatals russos, així s'hauria acordat en una conversa entre el líder rus, Vladímir Putin, i el president francès, Emmanuel Macron, però fonts de l'Elisi ho desmenteixen.

stats