Internacional 14/02/2019

Un refugiat sudanès guanya un premi de drets humans per la denúncia dels abusos d'Austràlia

Abdul Aziz Muhamat ha explicat les condicions infrahumanes que pateix a l'illa de Manus

Ara
2 min
Refugiats miren darrere de la tanca del centre en què Austràlia els tanca a l'illa de Manus, a Papua Nova Guinea.

BarcelonaLa gestió migratòria d'Austràlia no para de rebre cops, ni que sigui a través de premis per als refugiats que manté tancats en illes paradisíaques de l'Índic per evitar que entrin al país. Si la setmana passada a Behrouz Boochani li valoraven la seva prosa donant-li el gran premi literari del país, ara ha estat el sudanès Abdul Aziz Muhamat qui ha guanyat el prestigiós Martin Ennals, un guardó internacional en defensa dels drets humans. El noi, que porta anys en un centre de reclusió subcontractat de Papua Nova Guinea, ha denunciat a través d'un 'podcast' del diari britànic 'The Guardian' la "cruel" política d'asil australiana. El reconeixement coincideix amb l'anunci que el govern de Canberra reobre la presó de l'illa de Christmas, que havia clausurat a finals del 2017 després d'una dècada de funcionament i de crítiques pel maltractament a les persones confinades.

En els seus missatges, Aziz Muhamat denunciava "una crisi humanitària i mèdica" a les illes de Manus i Nauru, que acullen més d'un miler de refugiats i sol·licitants d'asil que Austràlia va transferir després que arribessin a l'illa. És el cas del sudanès premiat. Muhamat va fugir del seu natal Darfur i després d'un periple a peu i en barca va tocar terra australiana. Porta cinc anys a Manus esperant que li donin un visat que no arriba.

"En aquests llocs es neguen els drets bàsics i es practica la tortura sistemàtica", ha dit el sudanès en declaracions a la premsa a Ginebra, on ha viatjat excepcionalment per recollir el guardó. En aquest sentit ha explicat que les autoritats els confinen en centres "sense ventilació amb temperatures que arriben als 45 graus" i tracten els refugiats com mercenaris, segons recull l'agència Efe.

Aziz Muhamat revela el procés de deshumanització a què estan sotmesos els estrangers que arriben a Manus, ja que se'ls considera "poc menys que animals", i il·lustra l'acusació afirmant que els reclusos no tenen nom sinó que se'ls dona un codi. "La meva identitat, el meu codi, és QNK002", continua.

La vida es va acarnissar amb aquest noi de 26 anys, que ha fet de la defensa de centenars de reclusos a les illes papuanes una missió que no pensa deixar. "He vingut aquí [a Suïssa] per exposar la situació dels refugiats en aquestes illes, i el premi el dedico a tots els detinguts que segueixen necessitant de mi".

Muhamat coneix el patiment, ja que la seva primera fugida es remunta al 2013, quan va haver d'abandonar amb la seva família la regió sudanesa de Darfur, on el Tribunal Penal Internacional ha trobat indicis de crims contra la humanitat i genocidi, pels quals ha obert una causa i una ordre de recerca internacional contra el president sudanès, Omar al-Baixir.

El director de la fundació que concedeix el premi, Michael Khambatta, ha afirmat que amb aquesta política Austràlia busca dissuadir els immigrants i refugiats d'intentar arribar al seu territori. "Ells reben un tracte tan cruel i inhumà que és fins i tot pitjor que la situació de la qual van fugir, que està dirigida a deshumanitzar la gent mitjançant una estratègia immoral", ha lamentat.

stats