Internacional 12/01/2023

Putin s'enfada en públic amb el seu vice primer ministre: "Per què et fas l'idiota?"

La discussió ha tingut lloc durant una reunió telemàtica que el mandatari rus ha celebrat amb diversos funcionaris del seu govern

ARA
3 min
Vladímir Putin.

BarcelonaLa frase ha estat contundent: "Per què et fas l'idiota?". El president rus, Vladímir Putin, s'ha enfadat en públic aquest dijous amb un dels seus subordinats més propers, el vice primer ministre i ministre d'Indústria i Comerç, Denís Manturov. La discussió ha tingut lloc durant una reunió telemàtica que el mandatari rus ha tingut amb diversos funcionaris del seu govern. El punt de fricció ha vingut quan Manturov ha corregit públicament les paraules de Putin després que el líder del Kremlin es queixés que algunes empreses encara no han obtingut contractes per a la construcció de nous avions aquest any. "Tenim contractes, com ja vaig informar, amb el ministeri de Defensa i el sector civil. Tot està preparat", ha apuntat el vice primer ministre. Putin, visiblement molest, l'ha corregit: "Sé que no hi ha contractes, m'ho han dit els directors. Sé que no n'hi ha, m'ho han dit ells. Per què et fas l'idiota?". El president rus, que ha perdut la seva habitual sang freda, li ha demanat que no perdi el temps i que acceleri el procés per aconseguir comandes d'avions a la indústria aeronàutica en un termini d'un mes. "Per què discutim? Sé que no hi ha contractes, m'ho han dit els directors. Per què et fas l'idiota?", ha insistit.

Segons el Kremlin, l'incident de la reunió forma part de la manera de treballar del govern durant els consells de ministres. Dimitri Peskov, portaveu del president rus, ha volgut deixar clar que "no hi ha" queixes greus respecte al ministre, i que el que s'ha vist a la televisió és l'"habitual procés de treball".

El motiu de fons de la discussió són els problemes econòmics que pateix Moscou a conseqüència de les sancions imposades per Occident arran de la guerra a Ucraïna, i que afecten sobretot el món empresarial i l'industrial. Els estats occidentals han tallat el subministrament de materials clau per a les cadenes industrials russes –sobretot components electrònics– que el país no pot substituir. Igualment, l’expulsió de la majoria de bancs russos del sistema internacional de transferències Swift i la sortida del país de les principals multinacionals financeres –des de bancs fins a operadors de targetes de crèdit, com Visa i Mastercard– dificulten les transaccions de les companyies russes amb l’estranger.

En conseqüència, la producció industrial i la salut del teixit empresarial han caigut considerablement. El sector de l’automoció i el de l'aeronàutica formen part de la llista de víctimes principals. En el vídeo, de fet, Putin fa referència a la construcció d'avions.

Altres episodis

Sigui com sigui, no és el primer cop que veiem un Putin violent i enfadat amb algun dels seus col·laboradors. Pocs dies abans de llançar la invasió d'Ucraïna, el febrer de l'any passat, l'home fort del Kremlin va humiliar públicament el cap del Servei d'Intel·ligència durant una reunió. "Parla, parla, parla clarament!", va etzibar Putin a Serguei Narixkin després que dubtés mínimament a l'hora d'afirmar si estava d'acord amb la decisió de declarar independent la regió del Donbass. "Parla clarament, Serguei", va insistir el president mentre el seu subordinat es mostrava cada cop més atabalat.

El nerviosisme que ha mostrat aquest dijous Putin pot estar relacionat, evidentment, amb la compromesa situació que les tropes russes viuen a Ucraïna. El que Moscou havia imaginat com una operació llampec de pocs dies s'ha convertit en una guerra enquistada i en què ha patit ja diverses derrotes militars que també condicionen la moral de les tropes i del govern. La sortida de to de Putin, de fet, arriba només unes hores després que Rússia posés aquest dimecres el seu cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, al capdavant de la invasió a Ucraïna, i destituís així el general Serguei Surovikin, que havia estat nomenat feia només tres mesos. 

stats