La parella de Khashoggi retreu a Trump la falta d'una investigació transparent

La dona rebutja la invitació del president nord-americà de traslladar-se als Estats Units

Hetice Cengiz, parella del periodista saudita Jamal Khashoggi, ha assegurat que la implicació dels Estats Units en la investigació sobre l'assassinat del periodista no és sincera i està esbiaixada per interessos del govern nord-americà. Així ho ha expressat Hatice Cengiz en una entrevista al canal de televisió turc Haberturk TV: "No sé fins a quin punt el govern dels Estats Units és sincer [en relació a la investigació] o fins a quin punt actua sota la influència dels mitjans i de l'opinió pública".

Cengiz, que va ser qui va alertar la policia turca perquè Khashoggi no sortia del consolat saudita, ha rebutjat viatjar als Estats Units tot i la invitació que li ha fet Donald Trump. Segons la dona, els Estats Units no estan contribuint a una investigació transparent i aclaridora dels fets, en què està implicat l'aliat de Trump, el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman. Per això ha demanat específicament a Donald Trump que faci una "aportació genuïna" a la investigació i deixi de banda els interessos diplomàtics del país. 

La Casa Blanca va trucar directament a la promesa de Khashoggi per fer-li arribar el seu condol i informar-la que "Washington estava seguint l'afer" del periodista saudita. Cengiz també ha precisat a l'entrevista que la trucada la va fer el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo. El polític li va donar "salutacions de Trump" i li va transmetre un sentiment de "tristesa" per la mort de Jamal Khashoggi.

Tot i les reaccions diplomàtiques i internacionals, la professora i acadèmica turca ha assegurat que cap de les autoritats de l'Aràbia Saudita s'han posat en contacte amb ella, i que de moment no ha rebut cap amenaça, encara que des de l'assassinat del periodista està sota vigilància policial les 24 hores del dia, a petició del govern turc. 

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF