Internacional 21/10/2021

Pressions a l'ONU per reduir el compromís contra la crisi climàtica

Diversos països volen modificar els objectius a favor dels seus interessos econòmics

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
La contaminació augmenta 
 La diabetis

BarcelonaDiversos països, entre els quals Austràlia, la Xina, el Japó, l'Aràbia Saudita o el Brasil, han pressionat les Nacions Unides per modificar, a favor dels seus interessos econòmics, les dades d'un informe científic clau sobre com el món ha d'abordar la lluita contra la crisi climàtica. Així ho expliquen una sèrie de documents, que han sortit a la llum aquest dijous després de ser filtrats a la cadena britànica BBC. Segons les informacions, una llarga llista de governs han fet arribar peticions a l'ONU perquè, modificant les dades, es minimitzi la necessitat de reduir dràsticament l'ús de combustibles fòssils, per exemple. També posen en dubte que les economies més fortes hagin de subvencionar els països en desenvolupament perquè puguin fer la transició ecològica. La filtració arriba pocs dies abans de l'inici de la cimera climàtica del COP26, que tindrà lloc a principis de novembre i que serà clau per redefinir els compromisos del món per fer front a l'emergència climàtica. En concret, se'ls tornarà a demanar més compromís per mantenir l'escalfament global controlat.

Els documents als quals ha tingut accés la BBC són 32.000 peticions fetes per governs d'estats, grans companyies i altres parts interessades, i van dirigides al grup de científics que està desenvolupant un informe per a les Nacions Unides amb la intenció d'aportar, amb la millor evidència científica, recomanacions sobre com afrontar el canvi climàtic.

Informes com aquest s'encarreguen cada set anys des del Panell sobre Canvi Climàtic, l'organisme de les Nacions Unides encarregat d'avaluar la ciència del canvi climàtic. Els resultats s'utilitzen perquè els governs decideixin quina acció és necessària emprendre per reduir el canvi climàtic. En aquesta ocasió, l'informe serà un input crucial per a les negociacions a la conferència de Glasgow. La principal rellevància dels documents és que tots els governs del món participen en el procés per arribar a un consens.

Algunes de les peticions

A propòsit d’això, alguns exemples. Un consultor del ministeri del Petroli saudita demana que "frases com «Es necessiten accions urgents i accelerades a totes les escales...» haurien d'eliminar-se del document". Un membre del govern australià refusava la conclusió respecte a la necessitat de tancar mines de carbó. Un científic pròxim al govern de l'Índia proposava que "el carbó és normal que es mantingui com la principal font de producció energètica durant les pròximes dècades per a un creixement sostenible de l'economia de país".

El Brasil i l'Argentina, dues de les principals potències productores de carn de vedella i menjar d'animal, argumenten fermament contra l'evidència que assegura que cal reduir el consum de carn per minimitzar les emissions de gasos nocius. Un nombre important de comentaris enviats per Suïssa critiquen que els països més adinerats hagin de subvencionar els que estan en desenvolupament. I com aquests els segueix una llarga llista de països que, seguint els seus interessos, intenten influir en un document clau.

stats