Internacional 28/01/2021

Portugal, amb els hospitals al límit, tanca la frontera amb Espanya

El parlament decreta l'estat d'emergència davant la situació "terrible" que afronta el país, amb els hospitals al caire del col·lapse

Sònia Sánchez
3 min
Una infermera atén un pacient de covid-19 a l'hospital de Cascais, a Portugal.

El govern portuguès ha anunciat la tarda d'aquest dijous que la frontera amb Espanya quedarà tancada a partir de divendres i durant un període inicial de dues setmanes. El ministre de l’Interior, Eduardo Cabrita, va informar de la mesura durant el debat sobre la renovació de l’estat d’emergència, ampliat fins al 14 de febrer després de comptar amb el suport dels principals partits. No només es tanca la frontera amb el territori espanyol, també es limiten les sortides per mar i aire cap a altres països. “El govern adoptarà la mesura de limitació de desplaçaments durant els propers 15 dies per a ciutadans nacionals. Llevat de casos excepcionals, seran limitades les sortides per via aèria, terrestre o fluvial”, va deixar clar Cabrita. 

La pandèmia a Portugal està tan desbordada que el seu sistema sanitari corre perill d’enfonsar-se. “No té sentit alimentar la il·lusió que no som davant del pitjor moment [de la pandèmia]. Continuarem afrontant-lo durant les pròximes setmanes”. Així de contundent va ser el primer ministre de Portugal, António Costa, a través de la televisió dimecres a la nit, quan va admetre que la situació no és dolenta sinó “terrible”. Un to que va utilitzar també el reelegit president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, durant un discurs ahir a la nit. “El país viu de lluny el moment més díficil amb els números més elevats d’Europa”, va advertir el mandatari, que va subratllar als portuguesos que “hem d’estar preparats per al confinament més dur”. “El cost brutal d’aquestes mesures no es compara amb els costos de la pandèmia”, va afegir. 

Amb la majoria de les unitats de cures intensives per sobre del 90% d’ocupació, sobretot a la regió de Lisboa, els hospitals portuguesos estan al caire del col·lapse i alguns fins i tot han hagut de traslladar pacients a altres centres per evitar la sobrecàrrega del sistema d’oxigen. A més, la manca de personal sanitari als centres és tant o més preocupant que la manca de llits, perquè molts estan habilitant ja nous espais i s’han instal·lat alguns hospitals de campanya. “Però el que no es pot duplicar és la quantitat de metges i infermeres que hi ha, que ja està al límit”, explica a l’ARA la presidenta de l’Associació Portuguesa d’Epidemiologia, Elisabete Ramos. A això respon, segons Ramos, la principal novetat del nou decret d’emergència, que és permetre mobilitzar personal jubilat o fins i tot metges estrangers que encara no han convalidat el títol a Portugal.

Amb 668.951 casos confirmats de covid i 11.305 morts, Portugal té la mitjana setmanal de nous contagis i defuncions per cada 100.000 habitants més alta del món. Després del “miracle portuguès” de la primera onada, quan el pic màxim van ser 37 morts diàries, i d’una segona amb un màxim de 98 morts i 6.000 contagis diaris, aquesta tercera onada ha vist disparar-se els números. Dijous es notificaven 16.432 positius i 303 morts en les darreres vint-i-quatre hores. 

El paper de la soca britànica

En aquest sentit, Ramos atribueix l’ascens vertiginós a dos factors principals, tot i que tampoc són els únics. El primer, la celebració del Nadal, en què es van aixecar algunes restriccions. I el segon, l’hivern especialment fred que ha viscut el país coincidint amb aquestes dates. També fa dies que el govern assenyala la variant britànica, més contagiosa, com a causa principal de l’explosió de casos, i ahir des de la Direcció General de Salut de Portugal se li atribuïa una prevalença del 50%. Dimecres ja es va ordenar la suspensió dels vols d’anada i tornada amb el Brasil i el Regne Unit.

Mentrestant, i davant els foscos pronòstics, la Unió Europea s'ha manifestat disposada a activar els seus mecanismes d'ajuda si el govern portuguès ho sol·licita formalment. Alemanya ja ha enviat a Portugal un equip mèdic que està visitant diversos hospitals per avaluar com poden ajudar el país. Segons l'agència de notícies Lusa, que cita fonts de Defensa, els governs portuguès i alemany estan valorant també la possibilitat de traslladar pacients que no siguin de covid a Alemanya per alliberar llits d'UCI.

stats