Polònia reprimeix amb aigua a pressió els migrants que intenten creuar la frontera

Milers de persones porten una setmana atrapats enmig d'una "guerra híbrida" entre Bielorússia i la UE

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Polònia reforça la presència militar a la frontera amb Bielorússia.

BarcelonaLa policia polonesa ha reprimit aquest dimarts l'intent d'un grup de migrants de travessar la frontera entre Bielorússia i Polònia amb canons d'aigua, gas lacrimogen i granades atordidores. Segons unes imatges de la televisió bielorussa i informacions de l'agència estatal BELTA, els migrants han llançat pedres als militars i han intentat trencar la tanca mentre els agents de seguretat polonesos feien ús de la força per aturar-los. La tensió s'ha rebaixat al cap d'unes hores i els migrants han retornat a les seves tendes de campanya. En total s'han comptabilitzat 224 intents de passar la frontera en les últimes 24 hores i hi ha hagut 29 expulsions de persones que havien aconseguit travessar.

Ja fa una setmana que milers de migrants estan atrapats a la frontera i la situació empitjora dia a dia. El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, ha declarat que en la conversa telefònica que va tenir dilluns amb la cancellera alemanya en funcions, Angela Merkel, van parlar de possibles solucions. Segons ha dit, Merkel va demanar temps per debatre la proposta amb la resta de membres de la UE. "El problema, però, recau en el fet que si no salvem aquesta gent, hi perdrem: Bielorússia i més encara la Unió Europea, que no ha permès l'entrada d'aquests refugiats. Per això cal que resolguem immediatament la situació d'aquestes persones", va declarar el president bielorús, que, segons Brussel·les, està utilitzant la desesperació d'aquestes persones com una arma política contra la UE.

Valoracions oposades segons qui les fa

Mentre la tensió creixia a la frontera, Lukaixenko i Putin han parlat per telèfon. Durant la conversa, els dos líders han abordat la crisi a la frontera i les accions conjuntes que poden prendre per defensar-la, segons ha explicat l'agència estatal bielorussa.

El relat és molt diferent segons qui l'explica. El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguéi Lavrov, ha afirmat en roda de premsa que Rússia "fa tot el possible" per ajudar a resoldre la crisi migratòria a la frontera. També ha aprofitat per expressar el seu rebuig cap a "la violació de totes les normes imaginables del dret humanitari", referint-se a l'actuació d'avui dels militars polonesos. "El sentit comú ha de prevaler al costat polonès de la frontera", ha demanat.

La Unió Europea considera que es tracta d'una "guerra híbrida" declarada per Lukaixenko amb l'objectiu de desestabilitzar-los per haver donat suport –i asil– a l'oposició bielorussa. Una opinió compartida per Polònia, tal com ha expressat el vicepresident del govern polonès, Jaroslaw Kaczynski, que ha afirmat que no veu una "guerra armada a l'horitzó". Dilluns, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va declarar que "no n'hi ha prou amb expressar públicament la nostra preocupació; ara necessitem mesures concretes i el compromís de tota l'aliança", en referència a una possible sol·licitud a l'OTAN d'activar l'article 4 del Tractat de l'Aliança i sol·licitar així assistència militar.

stats