Els països rics han acollit menys del 3% dels refugiats sirians

Oxfam publica un informe que denuncia la passivitat amb què s'està abordant la crisi humanirària i demana a Occident que aculli els sirians que són a Turquia, el Líban, Jordània i l'Iraq

Dels 4,8 milions de ciutadans sirians que es troben refugiats arreu del món, els països rics n'han acollit menys d'un 3%. És una dada que es pot trobar en l'informe que ha presentat Oxfam aquest divendres i que denuncia  la passivitat amb què s'està abordant la crisi humanitària provocada per la guerra a Síria. 

L'organització demana als estats d'acollida que apostin pel mecanisme del reassentament: traslladar als asilats des dels països que fan frontera amb Síria -Turquia, el Líban, Jordània i l'Iraq- enlloc de reubicar-los entre els països de la UE, perquè els que encara no són a Europa corren el perill de provar d'arribar-hi jugant-se la vida. 

"És la manera més segura de saber que travessen les fronteres d'Europa sans i estalvis", explica a l'ARA Carmen Suárez-Llanos, portaveu d'Oxfam Intermón que ha col·laborat en l'informe i afegeix que "els països rics tenen l'obligació d'acollir i ho fan en molta menor mesura que els països limítrofs, que no tenen les mateixes possibilitats i on les condicions de vida dels refugiats deixen molt a desitjar". En efecte, a Turquia s'hi troben 2,7 milions de refugiats i al Líban, ara mateix, una de cada tres persones que hi viu ha escapat de la guerra de Síria. S'estima que un 10% del total de sirians que són fóra del país es troben en situació de vulnerabilitat -persones grans, infants i nadons, embarassades o persones amb discapacitats-. És el tant per cent mínim de persones que Oxfam demana que acullin els països rics.

L'informe recull els casos de vuit països que formen part del Tractat de Ginebra, -per protegir les víctimes de la guerra- i fa una comparativa de les dades d'acollida. Entre els països de l'estudi s'hi troba l' estat espanyol

"A Espanya falta voluntat política i és per això que no s'ha arribat al nombre d'asils compromesos", diu Suárez-Llanos. El govern de Mariano Rajoy havia dit que en dos anys reassentaria 1.400 persones i en nou mesos només han arribat 289 sirians provinents de Turquia i el Líban. La portaveu d'Oxfam va més enllà i explica que aplicant les quotes justes -que tenen en compte l'economia d'un país per determinar a quants refugiats pot donar assistència digna- Espanya podria reassentar 16.000 sirians. 

Suárez-Llanos destaca el cas del Canadà, que des de l'inici del conflicte sirià ha rebut un 248% de la població refugiada que és capaç d'acollir. 

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF