Internacional 21/07/2021

Orbán convocarà un referèndum sobre la polèmica llei contra la comunitat LGTBIQ+

El primer ministre hongarès respon a les sancions de la Unió Europea

Mar Sala
2 min
El primer ministre hongarès, Viktor Orban, a Brussel·les

BarcelonaEl primer ministre hongarès, l'ultraconservador Viktor Orbán, ha anunciat aquest dimecres que celebrarà un referèndum sobre la polèmica llei impulsada pel seu govern que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles. Aquesta llei ha portat les institucions europees a obrir un procediment sancionador contra Budapest per vulneració de drets fonamentals.

La consulta encara no té data i no serà vinculant, però el primer ministre ja ha començat a fer campanya i ha instat via Facebook els hongaresos a respondre "No" a les cinc preguntes. Entre les qüestions plantejades el govern vol preguntar a la ciutadania si "dona suport a la promoció del tractament de canvi de sexe en menors d'edat".

"Quan la pressió sobre el nostre país és tan gran, l'única opció és que els mateixos hongaresos defensin la seva nació", ha argumentat en el vídeo difós a través de la seva pàgina oficial.

El govern d’Orbán busca a les urnes l'aval a la seva llei, davant les crítiques d'organismes internacionals de drets humans i de la mateixa Unió Europea, que la setmana passada va obrir un procediment que podria frenar el finançament de la UE per a Budapest per discriminació del col·lectiu LGTBIQ+.

Després que es conegués la convocatòria de la consulta, el ministre d'Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn, ha defensat que se celebri un referèndum sobre la continuïtat d'Hongria dins la Unió Europea. "Estic convençut que el resultat seria un clar no", ha afirmat el ministre en una entrevista al setmanari alemany Der Spiegel. Asselborn considera que d'aquesta manera es resoldria "d'una vegada" el debat sobre la deriva ultraconservadora i incompatible amb l'estat de dret europeu. No és el primer polític europeu que es pronuncia en aquesta línia. El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ja va dir a Brussel·les que Hongria "ja no té cabuda en la Unió Europea" .

"Contra el liberalisme occidental"

Orbán, que governa des del 2010 i afrontarà unes eleccions l’abril de l’any vinent, es presenta com un defensor dels valors cristians tradicionals contra el liberalisme occidental, amb un discurs nacionalista, antiimmigració i ultraconservador. Deu part del seu èxit electoral a la seva línia dura contra els immigrants, però en els darrers mesos ha fet un gir d’agenda per entrar en matèria de gènere i sexualitat, i ha intensificat una campanya contra la comunitat LGTBIQ+. "Pràcticament no hi ha migrants a Hongria, mentre que hi ha molta gent LGTBIQ+ i persones sensibles a aquest tema", ha dit a l'agència de notícies Reuters Zoltan Novak, analista del centre de reflexió Centre for Fair Political Analysis.

El conflicte per la llei homòfoba se suma a les profundes divergències entre Hongria i la Unió en política migratòria, a més dels dubtes sobre les condicions de la democràcia al país per les campanyes contra la premsa, les organitzacions no governamentals i les universitats en l'evolució d'un govern cada cop més autoritari.

Les 5 preguntes del referèndum

-¿Dona suport al fet que s'imparteixin sessions d'orientació sexual als menors d'edat en els centres educatius públics sense el consentiment dels pares?

-¿Dona suport a la promoció del tractament de canvi de sexe en menors d'edat?

-¿Dona suport a la disponibilitat del tractament de canvi de sexe per als menors d'edat?

-¿Dona suport a l'exposició sense restriccions dels menors als continguts dels mitjans de comunicació de caràcter sexual que afecten el seu desenvolupament?

-¿Dona suport a la projecció de continguts mediàtics sobre el canvi de sexe?

stats