Els escàndols de Boris Johnson
Internacional 24/05/2022

"L'hora del vi a les quatre de la tarda": més detalls sobre les festes de Johnson en ple confinament

Un programa de la BBC aporta per primer cop testimonis que certifiquen la cultura de l'alcohol a Downing Street

3 min
Boris Johnson, ahir a Londres.

LondresAhir dilluns la difusió per part d'ITV News de quatre fotos, inèdites fins aleshores, d'una de les moltes festes celebrades a Downing Street, en aquest cas durant el segon confinament del 2020, en què es veu el primer ministre britànic, Boris Johnson, brindar al voltant d'una taula plena d'ampolles d'alcohol, van tornar a agitar el fantasma del Partygate. I aquest vespre el programa Panorama, de la BBC2, ha reblat el mateix clau amb noves revelacions, que han obert encara més vies d'aigua en les paraules de Johnson davant del Parlament, segons les quals mai no es van trencar les regles a la seva residència oficial.

Però el testimoni de tres treballadors de Downing Street que hi intervenen –ocultant la seva identitat– podria resultar demolidor per a Johnson, potser la gota que faci vessar el got, hores abans que es faci públic, presumiblement aquest dimecres, l'informe de la funcionària Sue Gray sobre les irregularitats comeses a Downing Street mentre la resta del país patia els rigors de les restriccions socials a causa del covid.

Els testimonis parlen del Número 10 com un lloc on, als matins, a l'arribar-hi, es podia trobar tot un escampall d'ampolles, papereres plenes d'escombraries i safates de menjar buides al damunt de les taules; descriuen també la celebració d'esdeveniments amb desenes de persones amuntegades les unes a sobre de les altres –literalment, algunes assegudes a la falda– i festes que es van arribar a allargar tant que, a vegades, alguns dels participants van acabar quedant-se a Downing Street tota la nit. Totes en uns moments en què les trobades en interiors no eren permeses per a més de dues persones de bombolles diferents.

Un dels intervinents en el programa arriba a assegurar: "[Les festes] tenien lloc cada setmana; les invitacions per a l'esdeveniment de l'oficina de premsa els divendres estaven anotades de manera fixa al dietari […]. L'hora del vi dels divendres… La invitació figurava al calendari de cadascú per a cada divendres a les quatre de la tarda […]".

I quan la periodista li pregunta si implícitament creien que comptaven amb el vistiplau del primer ministre, la resposta és "Sí". Sí perquè "ell hi era". "Potser acabava de sortir de camí cap al seu pis perquè això passaria. Ja saps… Ell no estava allà dient que això no hauria de passar; no deia a tothom que es distanciés i que tornés a casa. No. No ho deia a ningú. Perquè ell s'agafava un got per a ell mateix. El seu secretari principal ho organitzava. El seu personal les organitzava". Johnson, però, ho va negar tot al Parlament, paraules per les quals s'enfronta ara a una comissió d'investigació. "Ho estàvem veient tot en directe i ens vam mirar una mica incrèduls i preguntant-nos per què. Per què ho nega? Si hem estat amb ell tot aquest temps. Sabíem que les regles s'havien trencat. Sabíem que aquestes festes passaven".

Més aclariments

Segons un altre dels participants en el programa de BBC2, hi ha un gran ressentiment entre els treballadors del Número 10: "Molts d'aquests joves membres del personal de Downing Street que han estat multats quan van anar a aquests esdeveniments no es pensaven que estaven infringint la llei. Perquè en aquells moments el primer ministre era allà. [En canvi] a la Cambra dels Comuns es va aixecar i, bàsicament, va donar a entendre que havia estat enganyat per gent molt jove…"

Les revelacions de Panorama no són les úniques que perjudiquen Johnson. Perquè aquest matí s'ha sabut que un altre dels participants en la festa de les fotos publicades ahir, del 13 de novembre del 2020, ha sigut multat per la policia. L'alcalde de la ciutat, Sadiq Khan, s'ha preguntat per què uns sí i altres no, i ha demanat a Scotland Yard que aclareixi els criteris d'una investigació ja enllestida i que ha provocat que la policia emetés 126 sancions, però només una de les quals contra Johnson.

No és l'únic aclariment a fer per part del primer ministre, que demà té sessió de control als Comuns. Amb tota probabilitat haurà de respondre a la pregunta de per què el seu equip va demanar a la funcionària Sue Gray que es trobés amb el premier. The Times suggereix avui que durant la reunió Johnson va dir a Gray que, un cop finalitzada la investigació policial, no tenia sentit la publicació de l'informe. Finalment, però, la majoria de la premsa britànica assegura que veurà la llum en menys de 24 hores.

stats