Catàstrofe Natural
Internacional 10/09/2023

"No podem fer res més que esperar que arribi ajuda": milers de persones afronten la segona nit al ras al Marroc

L'exèrcit envia ajuda a la zona d'Al-Haouz, la més afectada pel terratrèmol i mig aïllada pel perill d'esllavissades a les carreteres

3 min
Desenes de famílies de Tahannaout han improvisat un campament per dormir, algunes han perdut la casa o tenen por de tornar-hi.

TahannaoutAl sud de Marràqueix, just als peus de l’Atles, unes quantes famílies de la ciutat de Tahannaout han improvisat un campament amb teles on estan esperant a la intempèrie l’ajuda del govern. Encara s’hi poden veure les restes de la foguera que van encendre. “Vam passar molt de fred”, explica una dona gran que està asseguda entre la resta d’homes, dones i nens. “No podem fer res més que esperar que el govern i l’exercit vinguin a ajudar-nos”, explica amb resignació el Saïd, i afegeix que hi ha unes 90 famílies afectades.

Darrere seu, sobre un turó, hi ha les seves cases, o el que en queda després del terratrèmol que ha assolat el Marroc. Moltes estan parcialment ensorrades a causa d’un esllavissament de terra que es va produir amb el sisme. El Saïd assenyala les dues que estan més amunt: “Allà hi havia un home i els seus dos fills que no van aconseguir sortir a temps i han mort aquesta nit”. Són tres defuncions d’una llarga llista que va en augment a mesura que es va enfilant la carretera de la serra.

Tahannaout és la capital de la província d’Al-Haouz, una regió situada al centre de la serralada de l’Atles i tot just al sud de Marràqueix. Aquesta província ha estat la zona més castigada pel terratrèmol, a causa de la seva orografia i la seva proximitat a l’epicentre. Només en aquesta província s’han registrat més de 694 morts de les 1.300 totals, segons l’últim recompte dissabte al vespre. Els equips d’emergència segueixen treballant entre les cases ensorrades de les aldees.

Esllavissades perilloses

Quan encara no s’havien complert 24 hores del sisme, la carretera que creua la serra per arribar a la resta de poblacions s’havia convertit en zona de risc per les possibles noves esllavissades que es poguessin produir si hi havia rèpliques fortes. Durant tot aquest dissabte hi ha hagut rèpliques, però la més forta, de 5.1, ha tingut lloc tot just 20 minuts després del sisme mortal, amb l’epicentre una mica més al nord enmig de l’Atles. A banda i banda de l’asfalt d’aquesta carretera, que connecta Marràqueix amb el sud, es veu com la terra argilosa dels vessants ha lliscat costa avall. En alguns punts de la carretera, abans d’arribar a la següent població, Asni, s’acumulen roques que en alguns casos impedeixen el pas en un dels dos carrils de doble sentit i dificulten encara més la circulació.

La via pràcticament està deserta, només es veuen passar furgons que porten menjar cap als altres poblats i camions de l’exèrcit amb avituallament per fer campaments per a les persones que s'han quedat sense casa. Per aire també s’han activat els helicòpters i drons de l’exercit per avaluar els danys.

Aquest dissabte a la tarda el rei Mohammed VI ha fet un comunicat d’emergència en què ha anunciat el desplegament de mitjans per proporcionar aigua potable a les zones afectades, així com aliments i tendes. També ha anunciat la “creació immediata d’un comitè interministerial” que s'encarregarà d’establir un programa d’emergència per a la reconstrucció dels habitatges afectats.

Mentrestant hi ha l’ordre de donar “atenció immediata a totes les persones sense allotjament en conseqüència del terratrèmol, especialment al que fa referència a allotjament, nutrició i totes les necessitats bàsiques”.

stats