Internacional 07/10/2019

El partit d'esquerres Autodeterminació guanya les eleccions a Kosovo

La força nacionalista està disposada a pactar amb la dreta per formar un govern de coalició

Efe
2 min
El líder del partit Autodeterminació, Albin Kurti, es dirigeix als seus seguidors després de conèixer els resultats electorals.

BelgradEl partit nacionalista kosovar Autodeterminació (Vetevendosje), fins ara a l'oposició, ha guanyat per un estret marge les eleccions parlamentàries que s'han celebrat aquest diumenge a Kosovo i que es van convocar anticipadament. El líder del partit, Albin Kurti, s'ha mostrat disposat a liderar el nou govern, malgrat que la seva formació només ha obtingut el 25,72% dels vots, segons dades de la Comissió Electoral Central amb el 96,19% dels vots escrutats. "La gent ha decidit que el canvi serà liderat per Autodeterminació", ha destacat Kurti.

La segona força més votada s'ha quedat a menys d'un punt d'Autodeterminació. Es tracta de la conservadora Lliga Democràtica de Kosovo (LDK), que ha obtingut el 25,03% dels vots. Aquests dos partits, però, que fins ara estaven a l'oposició, ja han col·laborat en el passat i durant la campanya electoral han mostrat la seva disposició a formar un govern de coalició, malgrat que de moment es desconeix si sumaran una majoria al Parlament kosovar.

Aquests resultats podrien deixar fora del poder el centredreta Partit Democràtic de Kosovo, que ha obtingut el 21,13% dels vots. De fet, aquesta formació ja ha anunciat que passarà a l'oposició. Si es confirmen els resultats, serà la primera vegada que aquest partit, sorgit de l'antiga guerrilla que va lluitar per la independència de Kosovo, surt del govern des que aquest estat va proclamar unilateralment la seva sobirania el 2008.

La quarta força més votada és l'Aliança per al Futur de Kosovo –també nacionalista–, del dimissionari primer ministre Ramush Haradinaj, que amb la seva coalició amb el Partit Socialdemòcrata de Kosovo només ha aconseguit l'11,61% dels vots. D'altra banda, vint escons estan reservats per a les minories, la meitat dels quals per als serbis. Entre els partits de la minoria sèrbia que han participat en les eleccions, el que ha obtingut més suport és la Llista Sèrbia, l'única que té el suport de Belgrad.

La participació ha estat del 44,05%. Les eleccions s'han celebrat dos anys abans del previst a causa de la dimissió el juliol passat de Haradinaj, en ser citat com a sospitós per un tribunal que jutjarà els crims de guerra comesos a Kosovo entre el 1998 i el 2000.

Els comicis han estat marcats per la deprimida economia del país, on l'atur arriba al 30% i supera el 50% entre els joves, i abunden la corrupció i el nepotisme.

stats