18/12/2022

Musk omple el buit de Trump

2 min
El perfil oficial d’Elon Musk a Twitter, la xarxa social de què és propietari.

Donald Trump va presentar la seva tercera candidatura presidencial aviat, ara ja fa un mes, però des de llavors ha estat gairebé desaparegut en combat. No ha fet cap míting electoral o entrevista mediàtica ni ha viatjat a cap dels primers estats que celebraran les primàries republicanes. Només ha generat mala premsa per polèmiques i casos judicials.

L’expresident nord-americà va aixecar fortes crítiques pel seu sopar a finals del mes passat a Mar-a-Lago amb el supremacista i negacionista de l’Holocaust, Nick Fuentes, i el raper Ye, més conegut com a Kanye West –que darrerament ha estat censurat pels seus comentaris antisemites–. I, més recentment, va ser repudiat pel seu propi partit després de demanar la derogació de la Constitució del país per refer les eleccions del 2020. D’altra banda, fa dues setmanes un jurat de Nova York va declarar la seva empresa culpable de frau fiscal i el comitè legislatiu del 6 de gener demana al departament de Justícia que presenti càrrecs penals contra Trump pel seu rol en l’assalt al Capitoli.

Per això, davant d’una campanya sense pistonada, Trump va desconcertar els seus seguidors, va provocar crítiques de col·legues conservadors i va generar burles per part dels seus opositors quan va revelar que el seu “gran anunci”, promès el dia anterior, era la venda d’una sèrie de targetes col·leccionables digitals amb la seva imatge a un preu de 99 dòlars cadascuna. El seu debut en el món dels actius no fungibles ha sigut un èxit: les targetes que el presenten com un superheroi, un xèrif de l’Oest o un astronauta, entre d’altres, s’han esgotat en un dia.

És difícil calcular com això afectarà la seva campanya presidencial, però el que està clar és que Trump no genera l’expectació o mobilitza les masses com ho va fer en les seves altres candidatures. El seu domini del Partit Republicà, que es manté gràcies a una part molt fidel de les bases conservadores, comença a tenir esquerdes. Tot i així, no s’espera de moment el seu retorn a Twitter, la plataforma que el va ajudar a arribar a la Casa Blanca el 2016. Trump va rebutjar la invitació del multimilionari Elon Musk, que va reinstaurar el seu compte dies després que anunciés la seva candidatura.

El nou fenomen

Així, mentre Trump continua creient que la seva còpia fallida de Twitter, Truth Social, és el seu millor altaveu, Musk ha ocupat el seu buit. Des del seu compte (que ja té més seguidors que Trump), el segon home més ric del món ha atacat amb missatges trumpians el doctor Fauci, conegut pel seu lideratge durant la pandèmia; ha fet befa dels pronoms inclusius, i ha censurat periodistes. A més, ha presentat també un xou molt trumpià amb històries sobre els acomiadaments dels seus treballadors o les seves condicions de treball precàries.

Musk s’està convertint en un fenomen entre la dreta del país i, de retruc, està deixant Trump en la irrellevància. Una situació que l’expresident no es pot permetre si realment vol tenir opcions reals per tornar a la Casa Blanca.

stats