Mor Carlos Menem, l'expresident que va portar Argentina al 'corralito'

Icona del neoliberalisme i acusat de corrupció, ha mort als 90 anys

3 min
Carlos Menem, l'any 2003

SabadellL'expresident de l'Argentina Carlos Menem ha mort aquest diumenge als 90 anys, després de dos mesos ingressat. Menem, que va governar el país llatinoamericà entre el 1989 i el 1999 i que era senador des del 2005, va ingressar en un hospital de Buenos Aires el 15 de desembre a causa d'una infecció d'orina que va derivar en una complicació dels problemes cardíacs que arrossegava. El 24 de desembre se li va induir un coma, del qual es va recuperar el 8 de gener, però onze dies més tard la seva situació va tornar a empitjorar i ja no s'ha pogut recuperar.

Carlos Saúl Menem, nascut a Anillaco, a la província argentina de la Rioja, el 2 de juliol del 1930, era fill de dos immigrants sirians. Llicenciat en dret, el 1955 va ser detingut per haver donat suport als presos polítics després del cop d'estat contra el president Juan Domingo Perón. Afiliat al partit peronista, va ser escollit governador de la Rioja el 1973, però tres anys després va ser deposat pel cop d'estat liderat pel general Videla i va passar cinc anys a la presó. Amb la recuperació de la democràcia, l'any 1983 va ser escollit de nou governador de la Rioja, càrrec que mantindria fins que el 1989 va guanyar les eleccions a la presidència de l'Argentina.

Lluita contra la crisi

La seva arribada a la Casa Rosada va tenir lloc en un moment de profunda crisi econòmica, amb una hiperinflació i una contestació social que havien portat el seu predecessor, Raúl Alfonsín, a avançar els comicis. Per fer-hi front, Menem va implantar un model neoliberal, amb la privatització d'empreses públiques, una important obertura comercial, la posada en marxa d'una economia de mercat i la instauració de la paritat entre el peso i el dòlar. El resultat van ser uns anys d'eufòria que van acabar amb la inflació i van veure créixer ràpidament l'economia, però aviat se'n van començar a notar les conseqüències, principalment amb un augment galopant de l'atur. La situació acabaria esclatant l'any 2001, dos anys després que ell abandonés el poder, amb el corralito.

Una de les seves decisions més controvertides va ser signar indults tant per als militars que havien liderat la dictadura dels anys 1976-1983 com per als guerrillers d'esquerres que l'havien combatut, amb l'objectiu d'aconseguir la reconciliació nacional.

Els seus dos mandats (el primer de sis anys i el segon de quatre, després que ell mateix impulsés una reforma constitucional per escurçar-los) es van caracteritzar també per l'ostentació. Se'l recorda, per exemple, per haver ordenat tancar una autopista per poder-hi circular a tota velocitat amb el Ferrari que li havien regalat, o per haver convidat a la Casa Rosada artistes com Madonna o els Rolling Stones; també per haver expulsat la seva dona, Zulema Yoma, i els seus dos fills de la seva residència oficial, mentre les càmeres de televisió ho gravaven.

Acusat de corrupció

El seu pas per la presidència del país va estar marcat també per diverses acusacions de corrupció. Una de les causes, per suposat enriquiment il·lícit, no s'ha arribat a tancar, però en canvi va ser absolt (tot i que havia passat sis mesos en presó preventiva, l'any 2001) per una presumpta venda il·legal d'armes a Croàcia i l'Equador. També va ser sentenciat a quatre anys de presó per un cas de pagament de sobresous durant els seus anys de govern, però la seva inviolabilitat com a senador va impedir que complís la pena.

Menem va intentar tornar a la presidència de l'Argentina l'any 2003 i, tot i que es va imposar a la primera volta, va decidir retirar-se de la cursa davant l'evidència que Néstor Kirchner s'imposaria en la segona volta. Dos anys més tard obtindria el seu escó de senador per la Rioja, un càrrec que ha mantingut fins a la seva mort.

Després de 25 anys de matrimoni, i mentre ocupava la presidència del país, Menem es va divorciar de Yoma el 1991. Deu anys més tard es casaria en segones núpcies amb la model xilena Cecilia Bolocco, guanyadora del certamen de Miss Univers i 35 anys més jove que ell. El 2007 es van divorciar i des de llavors l'expresident mantenia una bona relació amb la seva primera dona i amb la seva filla Zulema, que l'han acompanyat en els seus últims dies de vida. Menem havia sigut pare en tres ocasions més. Amb Yoma va tenir també un fill, Carlos, que va morir el 1995 en un accident d'helicòpter. De la seva relació amb Bolocco va néixer, el 2007, Máximo Menem, i un any abans havia reconegut un altre fill, Carlos Nair, nascut el 1981 d'una relació extramatrimonial amb Martha Meza.

stats