El món rep l'any nou a mig gas per les restriccions anticovid

La pandèmia porta molts governs a cancel·lar o esmorteir les celebracions multitudinàries

2 min
Nova Zelanda celebra l'entrada del 2022 amb un espectacle de llums a Auckland després d'haver cancel·lat els tradicionals focs artificials.

El món ha donat la benvinguda a un any, el 2022, que ha començat de nou amb la pandèmia del covid com a protagonista. L'elevada incidència de la infecció provocada per la variant òmicron ha portat molts governs a cancel·lar o esmorteir les celebracions habituals. Nova Zelanda, un dels primers països a entrar a l'any nou, ha cancel·lat els tradicionals focs artificials per evitar aglomeracions i els ha substituït per un espectacle de llums sobre el pont del port d'Auckland, la capital.

Tampoc no hi ha hagut pirotècnia de colors a l'Arc de Triomf de París, ni al Big Ben de Londres, ni a les Torres Petronas de Kuala Lumpur. A Times Square, a Nova York, es dona la benvinguda al nou any amb la caiguda de la icònica bola de vidre, però allà on se solien congregar unes 60.000 persones, aquest any n'hi pot haver només 15.000, amb mascareta i amb el certificat de vacunació en regla.

La Xina està en alerta màxima, amb la ciutat de Xi'an, de 13 milions d'habitants, confinada, i amb els esdeveniments de Cap d'Any cancel·lats a la majoria de grans urbs. També imperen les restriccions a l'Índia, preocupada per l'avanç de l'òmicron, després que la delta impactés amb força en aquest país asiàtic a l'estiu. Els 20 milions d'habitants de Nova Delhi, per exemple, hauran de celebrar l'entrada de l'any a casa seva, ja que hi ha vigent un toc de queda a partir de les deu de la nit.

A Llatinoamèrica s'han mantingut alguns dels esdeveniments tradicionals, tot i que amb modificacions. És el cas de la celebració a la icònica platja de Copacabana de Rio de Janeiro, al Brasil, on abans de la pandèmia s'hi reunien milions de persones. Aquest any s'hi fa un gran espectacle de focs artificials, però no els concerts que hi havia planejats per evitar aglomeracions massives.

Celebracions reduïdes a Europa

A Europa, la majoria de països han optat per cancel·lar o reduir significativament els aforaments de les grans celebracions de Cap d'Any. Als Països Baixos, per exemple, on hi ha un confinament estricte des de fa dues setmanes, tota l'activitat no essencial està tancada, i només es permeten reunions de quatre persones. A França, malgrat que no hi ha toc de queda, les discoteques estaran tancades, i tampoc es permetran les concentracions al carrer, ni els focs artificials a les grans ciutats. Alemanya prohibeix també els grans esdeveniments públics, i les reunions privades estan limitades a un màxim de deu persones. A més, l'accés als restaurants –als estats on estan oberts– està limitat a les persones immunitzades. Passa el mateix en altres països europeus, com Itàlia, Portugal i Grècia.

Excepcions

Una excepció a la tendència generalitzada d'endurir restriccions és Sud-àfrica, que aquest mateix divendres ha aixecat el toc de queda nocturn després de donar per superat el pic de la quarta onada d'infeccions, provocada per la variant òmicron, que es va detectar per primera vegada al novembre en aquest país de l'Àfrica austral.

A Austràlia, l'entrada del 2022 s'ha celebrat amb una relativa normalitat, gràcies a l'elevada cobertura de vacunació. Els tradicionals focs artificials han lluït sobre l'Òpera de Sydney i les autoritats no han establert limitacions d'aforament, però sí l'obligatorietat de dur mascareta.

stats