Merkel es nega a demanar disculpes per la seva política amb Rússia

L’excancellera alemanya critica amb duresa Putin en la seva primera llarga intervenció pública després de deixar el càrrec

3 min
Former German Chancellor Angela Merkel at the Berliner Ensemble

Dortmund (Alemanya)L’excancellera alemanya Angela Merkel ha tornat aquest dimarts al vespre a l’escena pública. Des que el seu successor, Olaf Scholz, va accedir a principis de desembre a la cancelleria, l’exlíder cristianodemòcrata havia guardat silenci davant els periodistes i amb prou feines s’havia referit un parell de cops, en comunicats escrits, a l’atac rus a Ucraïna. Tot just la setmana passada Merkel es va deixar veure en un acte laudatori a l’expresident de la Confederació de Sindicats alemanys, però fins ara no s’havia explicat de forma profunda sobre què ha fet tots aquests mesos de retirada, ni com ha viscut l’inici de la guerra ni què hauria fet, vist en retrospectiva, de forma diferent durant els seus 16 anys de mandat a Berlín. Al capdavall, la crisi bèl·lica a Ucraïna ha posat en qüestió el seu rol com a mitjancera davant Putin i ha posat ombres sobre el seu llegat polític. 

Durant gairebé una hora i mitja dalt de l’escenari del teatre Berliner Ensemble de la capital alemanya, Merkel ha respost totes les preguntes del periodista de Der Spiegel Alexander Osang. En un acte retransmès en directe per la televisió pública Phoenix, a l’excancellera se li han notat ganes de conversar de forma amena, però també de justificar, amb posat seriós, la seva actuació amb Rússia durant el passat. Amb cap altre mandatari mundial s’ha reunit i s’ha telefonat tant durant el seu mandat com amb el president rus. “La comprensió dels valors per part de Putin era diferent de la meva; ell pensa que la democràcia està malament, jo penso que està bé. Sempre he actuat en interès del meu país i l’interès és viure en pau, sense guerres. El meu cor sempre ha bategat per Ucraïna, però també cal veure la realitat. En aquest moment, el món es pregunta què és la victòria. Vull que Ucraïna surti al més aviat possible d’això, aquest és l’objectiu”, ha indicat.

Merkel ha criticat amb duresa la invasió russa. Ja l’annexió de Crimea l’any 2014 va significar “un tall profund”. “Llavors ja em va quedar perfectament clar que estàvem tractant amb algú que no mirava pel nostre benestar. Però estava clar que no podíem desfer-nos d’ell”, ha recordat. “Fer alguna cosa més després de l’annexió de Crimea no tenia possibilitats d’aconseguir la majoria [de suport], però no és que no féssim res. Rússia va sortir del G8, per exemple. Llavors ja vaig dir: «Sapigueu que [Putin] vol destruir Europa»". 

Descarta les disculpes

Merkel ha expressat que no demanaria disculpes respecte a les seves accions després de la invasió de Crimea. En el context de llavors, quan Ucraïna ja era “un ostatge geopolític” que Putin volia utilitzar per perjudicar Occident, va fer el que va creure menys arriscat, també per als interessos propis d’Alemanya. 

Igualment, també ha justificat per què es va oposar, en la cimera a Bucarest del 2008, que Ucraïna iniciés el procés per ser membre de l'OTAN. “No era la Ucraïna d’avui en dia. Era un país molt dividit, sense una democràcia sòlida”, ha raonat. A més, Putin ho hauria interpretat “com una declaració de guerra” i els esdeveniments s’haurien precipitat. Ucraïna n'hauria sortit més mal parada llavors, quan no hauria tingut el temps per preparar la resistència com fins ara, ha argumentat Merkel. 

Preguntada sobre si podia haver fet més per evitar la guerra, Merkel ha remarcat que no es fa “cap retret”, però sí que es fa contínuament preguntes al respecte. No obstant, ha constatat que “no ens en vam sortir de crear una arquitectura de seguretat que pogués evitar-la”. Al mateix temps, ha defensat la seva política negociadora amb els acords de Minsk. I ha volgut deixar molt clar que “no hi ha cap justificació per a la invasió d’Ucraïna. És un atac brutal, contrari al dret internacional. No hi ha cap excusa”.

Merkel ha subratllat que durant tot el seu mandat ha tingut la impressió que estava tractant qüestions sobre l’antiga Unió Soviètica: “Putin em va dir el 2007 que per a ell la desintegració de l'URSS va ser el pitjor del segle XX. Per a mi, en canvi, va ser un alliberament. Llavors va quedar clar que hi havia un gran desacord. Mai no va ser possible posar fi a la Guerra Freda”.

Durant la conversa, el periodista de Der Spiegel li ha traslladat a Merkel algunes preguntes de l’ambaixador ucraïnès a Berlín, Andrí Melnik. Una era per què no telefonava a Putin per intentar aturar-lo. “La meva forma d’entendre el meu càrrec d’excancellera és que no faré res”, ha indicat al·legant que no es vol immiscir en la feina del govern alemany. “Tampoc tinc la impressió que això servís d’alguna cosa en aquest moment. Des del meu punt de vista, hi ha poc a discutir ara, especialment sense Ucraïna”, ha conclòs. 

stats