Immigració
Internacional 29/03/2023

Londres obrirà camps de refugiats en antigues bases aèries de la RAF

El govern britànic també estudia allotjar els migrants en vaixells mentre esperen la deportació

3 min
Migrants creuant en un bot inflable el canal de la Mànega, dimecres passat.

LondresDe les pasteres a les barcasses, passant per les antigues bases aèries de la Royal Air Force (RAF). El govern de Rishi Sunak ha comunicat aquest dimecres a la Cambra dels Comuns una altra mesura amb la qual castigar els refugiats que arribin a través del canal de la Mànega al Regne Unit, i que es complementa amb la llei que ja tramita al Parlament per impossibilitar-los demanar asil i fins i tot privar-los de l'elemental dret a la defensa davant dels tribunals si entren il·legalment el país.

Fins ara les persones que arribaven a les costes del Regne Unit eren allotjades en hotels –amb un cost de 6 milions de lliures diàries, segons l'executiu–, a l'espera que es tramités la seva sol·licitud d'asil o que se'ls deportés, per exemple amb els anomenats "vols de la vergonya" a Ruanda, que Downing Street espera que es puguin enlairar definitivament abans o immediatament després de l'estiu. A partir d'ara, però, els nous migrants i refugiats seran allotjats en instal·lacions en desús de la RAF, i s'estudia també fer servir vaixells, com ja es fa a Escòcia: al port de Leith, a Edimburg, hi ha un ferri amb un miler de refugiats d'Ucraïna.

L'anunci l'ha fet el secretari d'estat per a Immigracions, Robert Jenrick, davant les crítiques, una més, del Consell per als Refugiats. Jenrick ha confirmat que les antigues bases de la RAF a Lincolnshire i Essex s'utilitzaran per allotjar els nous arribats a través del canal, juntament amb una altra instal·lació a East Sussex i una antiga caserna a Catterick, a la circumscripció del primer ministre, a North Yorkshire. Fonts governamentals han apuntat que cadascuna de les bases aèries acollirà fins a 2.000 persones.

"Sens dubte, aquests llocs són d'interès nacional. Els hem de posar en marxa si volem deixar de fer servir hotels. Ho hem de fer per estalviar al públic britànic quantitats enormes de diners per acollir els il·legals. Ho hem de fer per evitar que els hotels siguin un factor d'atracció per als migrants econòmics del continent", ha dit.

El ministre ha definit les instal·lacions de les bases aèries com a bàsiques, inferint així que els hotels on de vegades s'amunteguen els refugiats –i d'on fins i tot desapareixen menors, segons que va denunciar ahir mateix al Parlament la diputada laborista Stella Creasy– són complexos de luxe. De fet, ha assegurat: "L'acolliment dels migrants només hauria de cobrir les necessitats essencials de vida i res més. Perquè no podem arriscar-nos a convertir-nos en un imant per als milions de persones desplaçades que busquen millors perspectives econòmiques. Ja he dit abans que hem de dotar tot el nostre sistema d'immigració de tots els elements de dissuasió, i això ha d'incloure com allotgem els migrants il·legals". Les seves paraules deixen entreveure que les instal·lacions seran poc més que camps de concentració o d'amuntegament de persones.

La mesura no només ha sigut criticada per les organitzacions d'ajuda als refugiats, sinó també per alguns diputats conservadors. Entre altres, el ministre d'Exteriors, James Claverly, en desacord perquè el seu districte electoral ha sigut un dels triats per enviar-hi els refugiats. Especialment rellevant ha sigut la reacció del també diputat tory Edward Lee, molt enfadat després de conèixer els plans del govern, perquè la base triada al seu districte, la de Scampton, havia sigut la dels Dambusters, un històric esquadró de la Segona Guerra Mundial que va llançar un atac mortífer contra les infraestructures alemanyes de reserves d'aigua la nit del 16 al 17 de maig de 1943.

El secretari d'estat Jenrick ha justificat la decisió no només per raons econòmiques sinó també perquè, ha dit, el govern intenta alleujar la pressió a les comunitats costaneres, on són la majoria dels hotels on han estat allotjats els immigrants.

stats