Internacional 29/04/2020

El govern de Líbia reconegut per l'ONU acusa Haftar de colpisme

El mariscal ha dit que no abandona l'acord internacional del 2015

Ara
2 min
Un grup de persones entren en un banc destrossat després d'una manifestació a Trípoli, Líbia

BarcelonaEl govern de Trípoli reconegut per l'ONU ha acusat el mariscal Khalifa Haftar d'orquestrar un "cop d'estat" després que el militar, que controla l'est de Líbia, proclamés que té "un mandat popular" per governar el país. "Això és una farsa i l'últim d'una sèrie de cops d'estat", ha assegurat aquest dimarts el Govern d'Acord Nacional (GNA).

Haftar i les seves milícies protagonitzen des de fa un any una ofensiva sobre la capital, Trípoli, l'únic territori del país sota el control del GNA. Els combats han obligat almenys 150.000 persones a abandonar casa seva i han posat les desenes de milers de migrants que es troben atrapats a Líbia en el seu camí cap a Europa en una situació encara més difícil.

En un missatge emès per vídeo dilluns Haftar havia anunciat abandonar que abandonava l'acord del 2015 de l'ONU que constituïa el GNA, per respondre a "la voluntat i el mandat del poble". Haftar anunciava que l'acord havia "destruït el país".

Des de la intervenció de l'OTAN liderada pels Estats Units, França i la Gran Bretanya que va acabar amb el règim de Muammar al-Gaddafi, contra el qual s'havia alçat una revolta popular en el marc de l'onada revolucionària del 2011, Líbia es va convertir en un estat fallit. Haftar, un general que havia servit Al-Gaddafi i residia als Estats Units abans de la revolta, s'ha erigit com a actor clau, sobretot gràcies al suport de Rússia, els Emirats Àrabs Units i França fins a controlar la major part del territori. Ara tot fa pensar que Haftar no vol negociar el seu encaix dins el sistema polític del país, sinó que pretén una rendició incondicional del govern de Trípoli, que té el suport de Turquia i Qatar i l'aval de l'ONU. El GNA assegura que "han caigut les caretes" i que els militars volen prendre el poder manu militari. Per la seva banda, l'ONU insisteix que l'acord del 2015 és "l'únic marc reconegut internacionalment per a la governança de Líbia". El govern rus s'ha limitat a dir que no controla el seu aliat, mentre que els Estats Units han reiterat una crida a l'alto el foc.

stats