Estats Units

Kansas vota protegir el dret a l’avortament

El 60% dels electors rebutja la prohibició en aquest estat republicà, el primer que posa a prova la sentència del Suprem

Marta Campabadal Graus
4 min
Un grup de ciutadans a favor del dret de l'avortament celebren el resultat del referèndum.

Nova YorkKansas ha votat a favor de protegir el dret a l'avortament. Tan sols un mes després de la derogació de Roe vs Wade, aquest estat del centre dels Estats Units és el primer que ha votat en referèndum per mantenir o derogar la protecció constitucional a l’avortament. Aprofitant el dia de les primàries per triar els candidats de cada partit a les eleccions de mig mandat de novembre, un 60% dels ciutadans s'han pronunciat a favor d'un dret que, als EUA, està més compromès que mai. La consulta –i sobretot el seu resultat– és històrica i ha tingut gran ressò arreu del país presidit per Joe Biden.

Els analistes i les enquestes prèvies auguraven un resultat ajustat. Si s'hagués aprovat la derogació, la legislatura conservadora de l'estat podria haver promulgat una prohibició gairebé total de l'avortament, com han fet diversos estats veïns. La pregunta de la consulta, promulgada pel Parlament de majoria republicana de Kansas, havia causat certa confusió per la seva difícil redacció. Els ciutadans havien de respondre sí, si volien que l’avortament deixés de ser un dret constitucional. I no, si volien mantenir-lo. Arreu de l’estat es veien rètols amb missatges d'"Atureu la prohibició - Voteu No". La batalla també ha sigut potent a les xarxes socials, on els partits i altres entitats s’han gastat 11 milions de dòlars en despeses publicitàries, segons informes presentats a la Comissió Ètica del Govern de Kansas.

La victòria del dret a l’avortament a Kansas és només un bri d’esperança, perquè la realitat és que les mesures restrictives avancen ràpidament al país. Només un mes després que el Tribunal Constitucional revoqués Roe v. Wade, que el 1973 va convertir en constitucional la llibertat de les dones per escollir què volien fer del seu embaràs, el Guttmacher Institute, una organització sense ànim de lucre que promou la salut reproductiva, apunta que com a mínim 43 clíniques d’arreu del país han deixat d’oferir aquesta intervenció mèdica. A més, fins a 26 estats tenen lleis que restringeixen o prohibeixen l'avortament i que ja han entrat en vigor o ho faran en els pròxims mesos.

La decisió judicial del 24 de juny que atacava el Roe vs Wade va tornar als estats la potestat per legislar sobre aquest dret. Des que es va produir la sentència, 11 estats han prohibit o restringit l'avortament, gràcies a lleis aprovades pels seus legisladors que estaven paralitzades esperant que el Tribunal Suprem, el més conservador en vuit dècades fruit de la presidència de Donald Trump, els hi aplanés el camí.

Anys de pressió política

Els republicans de Kansas porten anys lluitant per limitar el dret a l’avortament. De fet, el 2015 va ser el primer estat dels EUA que va prohibir un procediment comú per a avortaments que tenen lloc al segon trimestre de l’embaràs. Però el Tribunal Suprem va aturar la mesura. Els partidaris de la iniciativa electoral, conscients que les prohibicions totals de l'avortament són impopulars, fins i tot entre una part important de dones joves republicanes, defensaven que l'esmena no implicava cap política en particular, sinó simplement "restaurar els límits de l'avortament dins del sentit comú", tal com deia un anunci de la campanya.

Abans de mitjans dels anys 90, Kansas era un dels estats més liberals amb l'avortament del país. Wichita va ser la seu d'un dels pocs centres dels EUA proveïdors d'avortament durant el tercer trimestre. Un dels seus impulsors, el doctor George Tiller, va ser assassinat per un extremista antiavortament el 2009.

Però legalitat no implica necessàriament accés. John Siebenaler és director de comunicacions del Kansas Abortion Fund, una secció de la National Network of Abortion Funds (Xarxa Nacional de Fons de l'Avortament), que recapta diners per protegir l’avortament en cada estat. “Si vols avortar a Kansas has de passar per un procés d'assessorament estatal, un període de reflexió de 24 hores i sotmetre’t a un munt d'ecografies innecessàries, entre altres procediments”. A més, l’estat només compta amb quatre centres que ofereixen avortaments, dos a Wichita i dos a Overland Park (Kansas City). Això suposa que les persones que viuen a l’oest de l’estat han de conduir dues hores i mitja per poder avortar a Kansas o bé moure’s a estats veïns com Colorado, Nou Mèxic o Illlinois.

Malgrat tot, el referèndum confirma que Kansas continuarà sent un focus de protecció. “Som una illa pel que fa a l'accés a l'avortament, un lloc on acudeixen dones d’estats propers”. Siebenaler explica que fa mesos que rep pacients procedents de Texas i Oklahoma, als quals darrerament també s’han afegit Missouri, Arkansas i Louisiana. Però en els pròxims mesos es preveu que s’hi sumin Nebraska i Iowa, estats que van en camí de prohibir l’accés a un avortament segur. El cost mitjà del procediment durant el primer trimestre a Kansas és de 750 dòlars. L'any passat es van fer uns 7.800 avortaments a l'estat, aproximadament la meitat dels quals a pacients d'estats veïns.

Si Kansas serà un precedent o no en les decisions dels estats sobre la limitació de l’avortament, està per veure. De moment, però, la polarització no deixa de créixer, a les portes d’unes eleccions de mig mandat que seran claus per determinar quines polítiques s’aproven d’ara endavant.

stats