Un jutge bloqueja la llei antiavortament de Texas

Tal com demanava l'administració Biden, considera que vulnera els drets constitucionals de les dones

ARA
2 min
Protestes a Nova York per la nova llei sobre l'avortament a Texas

BarcelonaUn jutge federal dels Estats Units ha bloquejat aquesta matinada l'aplicació de la llei de l'avortament a Texas, que a la pràctica prohibeix gairebé qualsevol interrupció de l'embaràs en aquest estat del sud.

El magistrat Robert Pitman ha acceptat així la petició de l'administració Biden, que havia reclamat la suspensió temporal de la llei impulsada pels republicans fins que es determini si és constitucional. El jutge, en una resolució de 113 pàgines, ha dictaminat que la llei estableix "un mecanisme agressiu sense precedents per privar la ciutadania d'un dret constitucional significatiu i ben consagrat" i deixa clar que no permetrà que "aquesta ofensiva privació segueixi ni un dia més". El jutge, nomenat per l'administració Obama, diu que "des de l'entrada en vigor de la llei s'ha impedit il·legalment a les dones exercir un control sobre les seves vides en aspectes protegits per la Constitució".

"La sentència d'aquesta nit és un pas endavant important cap a la restauració dels drets constitucionals de les dones a tot l'estat de Texas", ha dit la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki. "La lluita tot just acaba de començar, tant a Texas com en molts estats d'aquest país on actualment els drets de les dones estan sent atacats".

Instant a la delació

Aquesta legislació, que va entrar en vigor principis de setembre després de rebre la llum verda del Tribunal Suprem, permet a particulars presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajudi a una embarassada a avortar, i ofereix recompenses de fins a 10.000 dòlars a cada demandant si guanya el judici. Així, la responsabilitat en la implementació de la llei està en mans de particulars i no de les autoritats republicanes. Això és el que ha permès que la llei entrés en vigor, per molt que contradiu expressament la històrica sentència del 1973 que va legalitzar l'avortament als Estats Units, coneguda com Roe versus Wade.

El veto de Texas –que prohibeix l'avortament des que es detecta el batec del cor del fetus, habitualment en les sis setmanes de gestació, quan moltes dones encara no saben que estan embarassades, i que no fa excepcions en cas de violació o d'incest– és el més restrictiu dels 90 que han entrat en vigor aquest any en el conjunt dels Estats Units, impulsats pels líders conservadors en congressos estatals.

80% menys de pacients

La llei ha tingut un impacte immediat en dues setmanes de vigència: el nombre de pacients a les clíniques de planificació familiar ha caigut un 80%, moltes es preparen per tancar i els estats veïns ja han notat l'augment de casos de dones que es veuen obligades a viatjar centenars de quilòmetres per poder decidir sobre el seu propi cos.

Amb el bloqueig de Pitman, el més probable és que l'estat de Texas recorri la decisió i la porti davant la Cort d'Apel·lacions del Cinquè Circuit, una de les més conservadores del país, perquè després el cas torni de nou davant el Suprem, de majoria conservadora després dels últims nomenaments de Trump, que el desembre es pronunciarà sobre la petició de l'estat de Mississipí de tombar la llei del 1973.

stats