Israel
Internacional 10/10/2023

Israel declara l'alerta de guerra després d'un atac de Hamás des de Gaza

Almenys tres persones han mort i un centenar haurien resultat ferits i els islamistes haurien capturat soldats i alliberat presoners

ARA
3 min
Un dels coets llançats

BarcelonaL'Exèrcit israelià ha declarat aquest matí l'alerta de guerra després de rebre un atac múltiple des de Gaza, amb el llançament de 5.000 coets i la infiltració de milicians palestins a territori israelià, que s'ha atribuït Hamàs. "L'Exèrcit israelià declara l'estat d'alerta de guerra", ha anunciat un portaveu militar en un comunicat recollit per l'agència EFE, mentre les alarmes segueixen sonant a nord i sud del país, inclòs Tel-Aviv i Jerusalem. L'escalada hauria deixat ja tres víctimes mortals, una a Israel i dues a Gaza, així com un centenar de ferits. Les Brigades d'Al Qasam, el braç armat de Hamàs, han confirmat el llançament massiu de coets, en una operació que anomenen 'Tempesta d'Al Aqsa', i han anunciat que tenen segrestats els cossos de diversos soldats israelians morts en enfrontaments a la frontera i d'almenys un de viu. Milicians del grup s'haurien infiltrat a la ciutat israeliana de Sderot, on s'haurien produït enfrontaments amb les tropes israelianes. Segons ha dit el cap polític de l'organització, Ismail Hanyieh, l'operació respon a "l'alliberament de la mesquita d'Al-Aqsa", que "ha estat profanada per feixistes i colons criminals".

Des de Tel-Aviv, l'exèrcit ha ordenat "els civils de la zona central i sud de romandre al costat dels refugis", mentre que els ciutadans de comunitats properes a Gaza han de romandre al seu interior. Les mesures de confinament per a la població afecten un radi de 80 quilòmetres des de la frontera amb Gaza i s'han tancat diverses carreteres. El cap de l'Estat Major de l'Exèrcit "està avaluant la situació i aprova plans per a la continuació de l'activitat de l'Exèrcit", mentre que el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha aprovat el reclutament de soldats de reserva davant de l'emergència. Just en els últims mesos, la qüestió dels reservistes ha generat polèmica a Israel per l'amenaça de molts d'ells de negar-se a fer el servei militar en protesta per la reforma judicial del govern de Benjamin Netanyahu, cosa que ha provocat crítiques entre sectors que ho veuen com un risc per a la seguretat del país.

L'atac múltiple llançat des de Gaza ha agafat per sorpresa Israel i els serveis d'intel·ligència del govern en ple matí de shabat, dia de descans jueu, i l'exèrcit israelià bombardeja l'enclavament, sota bloqueig des del 2007, quan Hamàs va prendre el control de la Franja després de guanyar les eleccions palestines. El comandant militar de Hamàs, Mohammad Deif, ha emès una declaració considerant els atacs i infiltració de milicians a Israel com "el dia de la gran revolució".

Alliberament de presos

Segons els comandaments d'Al Qasam, els seus membres haurien alliberat diversos presoners palestins que estaven a la presó israeliana d'Ashkelon. En alguns vídeos que la milícia hauria difós per xarxes socials també se'ls veu dins dels carrers de Gaza amb un vehicle militar israelià i el cos d'un soldat, explica l'agència EFE. El grup islamista Yihad Islàmica ha anunciat que s'ha sumat a l'atac. "Som part d'aquesta batalla i els nostres combatents lluiten juntament amb els seus germans de Hamàs, espatlla contra espatlla, fins a la victòria".

De moment l'escalada del conflicte ha deixat almenys tres víctimes mortals, segons diverses fonts oficials, tot i que el recompte és encara provisional. A Israel una dona d'uns 60 anys hauria perdut la vida després de rebre l'impacte directe d'un coet i un centenar de persones haurien resultat ferides, segons el servei d'emergències israelià Magen David Adom. A Gaza dues persones haurien mort i diverses haurien resultat ferides de gravetat, després d'un bombardeig israelià a l'est d'un camp de refugiats de Bureij, segons l'agència oficial de notícies palestina Wafa, que explica que a la franja de Gaza s'ha aturat tota l'activitat i la població s'ha tancat a casa, "per por a la represàlia israeliana".

stats