Internacional 03/07/2019

L'Iran adverteix que enriquirà urani al nivell que necessiti a partir del 7 de juliol

La UE pressiona Teheran perquè faci marxa enrere i torni al compliment de l'acord del 2015

Ara
2 min
Hassan Rouhani a Teheran el passat 14 d'abril.

BarcelonaEl president de l'Iran, Hassan Rouhani, ha dit aquest dimecres que la República Islàmica augmentarà l'enriquiment d'urani a partir del 7 de juliol al nivell que necessiti més enllà del llindar del 3,67% que es va fixar en l'acord nuclear de l'any 2015, segons ha informat l'agència de notícies iraniana IRIB.

El mandatari iranià ha subratllat que, si la resta de països signants no compleixen els seus compromisos, el règim portarà el reactor nuclear d'Arak al nivell d'activitats prèvies a partir del 7 de juliol.

El missatge del president de l'Iran arriba hores després que França, el Regne Unit, Alemanya i la Unió Europea expressessin aquest dimarts la seva "gran preocupació" per l'anunci que la República Islàmica ha sobrepassat el límit d'urani enriquit que podia acumular segons l'acord nuclear de l'any 2015.

En un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors dels tres països europeus signants de l'acord i l'oficina de l'alta representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, van recalcar que han estat "ferms i clars al dir que el seu compromís amb el pacte depèn del total compliment de l'Iran".

"Lamentem aquesta decisió de l'Iran, que posa en dubte un instrument essencial per a la no proliferació nuclear", han assegurat, i han demanat a Teheran que "faci marxa enrere i eviti noves mesures que soscavin l'acord nuclear".

Com a resposta, el ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohammad Javad Zarif, va destacar aquest dimarts que el seu país "està compromès amb l'aplicació total de l'acord nuclear sempre que els països de l'E-3 –França, el Regne Unit i Alemanya– i la UE compleixin els seus compromisos econòmics".

"D'ara endavant, l'Iran complirà els seus compromisos sota l'acord nuclear exactament de la mateixa manera que els països de l'E-3 i la UE els han complert i els compliran", va assegurar, en un missatge al seu compte de Twitter.

Avís previ

El govern de l'Iran va superar aquest dilluns el límit de reserves d'urani poc enriquit que estableix l'acord nuclear, fixat en 300 quilograms, tal com van confirmar Teheran i l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA).

Posteriorment, el mateix Zarif va subratllar que l'Iran no ha incomplert l'acord i va expressar la disposició del seu país a fer marxa enrere quan les altres parts compleixin els seus compromisos, en referència a la retirada dels Estats Units d'aquest acord.

Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, va advertir l'Iran que està "jugant amb foc", enmig de l'augment de les tensions bilaterals després de la retirada de Washington del pacte el maig del 2018.

stats