Internacional 14/07/2017

Hawaii torna a fer la guitza a Trump

Un tribunal federal determina que els avis, oncles i nebots són "família propera"

Ara
2 min
Manifestació en contra del veto migratori, a Nova York.

BarcelonaUn altre cop Hawaii, la terra natal de Barack Obama, posa a Donald Trump contra les cordes. Un jutge federal de l'estat insular nord-americà ha disposat que els avis, oncles i altres familiars propers de persones que estiguin als EUA podran viatjar al país des de les sis nacions afectades pel veto migratori del president o com a refugiats. Es tracta d'un nou revés a una de les mesures estrella de l'administració republicana, que ha hagut de paralitzar i reformular en diverses ocasions el text.

La sentència, difosa aquest divendres per mitjans locals, redueix l'abast del veto que va entrar en vigor parcialment el 29 de juny i que impedeix durant 120 dies l'ingrés de refugiats i, durant 90 dies, el de ciutadans de sis països de majoria musulmana (l'Iran, Somàlia, el Sudan, Síria, el Iemen i Líbia), si bé el govern es reserva la possibilitat d'ampliar aquests terminis.

Aquesta distinció ha estat considerada "arbitrària" per grups defensors dels drets civils, com la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU), i pel mateix estat de Hawaii, que el mateix dia de l'entrada en vigor del veto va presentar un recurs davant el jutge de Honolulu, Derrick K. Watson.

"A Hawaii, la 'família propera' inclou moltes de les persones que el govern federal va decidir pel seu compte excloure d'aquesta definició. Aquesta definició extremadament limitada podria violar el que ha decidit el Tribunal Suprem", va indicar llavors el fiscal general de Hawaii, Douglas S. Chin. No obstant això, dijous el jutge de Honolulu va rebutjar la petició de Hawaii i va determinar que l'estat ha d'acudir directament al Tribunal Suprem per aclarir la seva decisió sobre el veto.

Aquest magistrat federal aquest dijous també va disposar que també s'han de beneficiar de l'exempció del veto els "avis, nets, cunyats, oncles, nebots i cosins", tal com havien sol·licitat els demandants. En el seu ordre, Watson sosté que la interpretació del govern del que suposa "familiars propers" és "indegudament restrictiva" i "representa l'antítesi del sentit comú".

stats