Obert per vacances

Guanya el turisme nacional

Carnet de vacunació, bons per a famílies, visites del president i altres esforços dels països europeus per promocionar les vacances al propi país

5 min
Un grup de turistes amb mascareta
Dossier Vacances d'estiu Desplega
1.
Les Illes volen seduir el turisme estatal mentre esperen el britànic
2.
Guia per als viatgers que vulguin sortir del país aquest estiu
3.
Objectiu: desconnectar del covid
4.
Guanya el turisme nacional

Berlín / Milà / Londres / ParísGràcies a l’acceleració de la vacunació i a la clara evolució a la baixa dels contagis, els europeus aquest estiu no es quedaran tant a casa però la majoria no sortiran del seu país.

1.
Alemanya

Més càmpings i menys Mallorca per als Alemanys

Al turisme no li surten els números

Als alemanys, si cal generalitzar, no els agrada improvisar, ni arriscar-se ni anar contra les normes. Però fins fa pocs dies no han començat realment a planificar les vacances d’estiu, que en funció de la regió federal comencen, si es té en compte el calendari escolar esglaonat, entre el 21 de juny i finals de juliol. I sembla que segueixen les recomanacions del ministeri d’Afers Estrangers. Més i més països han deixat de ser zones de risc aquesta setmana, cosa que fa modificar els plans. Molts opten, més que abans del covid, per territoris veïns com Dinamarca i els Països Baixos.

Ho ha notat l’associació de càmpings alemanya i l’ADAC, l’homòleg alemany del RACC. Les reserves aquest estiu són més altes que abans del covid, sobretot a la costa del mar del Nord i al Bàltic, però no tant com l’estiu passat. Es va detectar un boom de reserves en càmpings els caps de setmana llargs a la primavera, quan es va poder reservar per primer cop des de la tardor, també en hotels. Però ara els alemanys comencen a reservar destinacions que la majoria van evitar l’estiu passat: Croàcia, Grècia, Espanya, Xipre i Portugal. Fa un any la majoria van renunciar a les vacances. Aquest any la majoria en volen fer.

Les associacions i federacions de gastronomia i hoteleria fa mesos que pressionen el govern d’Angela Merkel perquè promogui el turisme interior. Va ser una bufetada obrir la temporada a les Illes Balears mentre destinacions turístiques als Alps de Baviera o a la costa alemanya continuaven tancades hermèticament. Fa uns dies el ministeri de Sanitat va anunciar que tenia el carnet de vacunació digital a punt, un pas que semblava utòpic en un país on la digitalització ha arribat a la força amb la pandèmia. Un 46,5% de la població està vacunada amb una dosi i un 23% amb les dues.

2.
Itàlia

Els italians es queden a casa aquest estiu

“Si tusses o esternudes et miren malament i es canvien de lloc”

Amb gairebé el 23% de la població immunitzada, els italians tornaran a viatjar aquest estiu per mirar de deixar enrere més d’un any de pandèmia. El sector turístic aspira a recuperar-se gràcies a la reobertura de la majoria d’activitats econòmiques i la caiguda dels contagis des que el país va començar la desescalada a finals d’abril. Tot i així, un de cada dos italians, segons una enquesta recent, diu que aquest any no se n’anirà de vacances. La incertesa per la crisi econòmica o la por d’encomanar-se pesa sobre la decisió de quedar-se a casa.

Per contra, gairebé deu milions i mig d’italians ja han reservat les vacances, segons un estudi de la Confederació General Italiana d’Empreses. Tot esperant la posada en marxa del passaport Covid, el 86% dels que tenen pensat fer les maletes aquestes pròximes setmanes han triat una destinació nacional, amb la Pulla, Sicília i la Toscana com les regions preferides, mentre que només el 14% viatjaran als altres països europeus. Una decisió que penalitza Espanya, destinació turística tradicional dels estiuejants italians, que aquest any baixa fins a la tercera posició en les seves preferències, per darrere de Grècia i França.

Per incentivar els viatges d’interior i ajudar el sector turístic, el govern concedirà un bo de fins a 500 euros per a les famílies amb tres o més membres amb ingressos inferiors a 40.000 euros, que podran gastar en hotels, càmpings, cases rurals i agències de viatges a Itàlia. També podran sol·licitar-lo persones individuals (150 euros) i parelles (300 euros). L’ajuda va ser aprovada l’any passat per intentar aturar l’hemorràgia del sector i, tot i la tèbia acollida, l’executiu ha decidit prorrogar-la fins al 31 de desembre del 2021.

3.
Regne Unit

Pendents de la variant Delta i del semàfor

Una passatgera transita per l'aeroport de Manchester.

Dijous passat l’ex primera ministra britànica, Theresa May, va denunciar al Parlament que “el Regne Unit estava tancat per als negocis”. La raó: la política del govern Johnson, el seu successor, de reobrir la indústria aèria i permetre que els britànics es desplacin lliurement on vulguin. Per a May és injustificable que un dels països amb un nivell d’immunització més alt del món -gairebé el 78% de la població amb una primera dosi i el 55% amb la pauta completa- continuï imposant tota mena de restriccions als seus ciutadans.

De fet, uns quants ministres del govern Johnson han reiterat una idea ben clara fa pocs dies: “La millor opció aquest estiu és fer vacances a l’interior de les illes Britàniques”. Té un doble efecte: s’enforteix el sector turístic interior i s’evita el que va passar l’estiu del 2020, quan al setembre els casos de covid van començar a pujar exponencialment fins a conduir al segon confinament del novembre. I encara més en un context en què la variant Delta, un 60% més contagiosa que l’Alfa, ha agafat volada sobretot al nord d’Anglaterra.

Per dissuadir els britànics de fer vacances a l’estranger, de moment només onze països i territoris -cap de les grans destinacions habituals- són a la llista verda, que evita que quan se’n torni calgui fer una quarantena de deu dies i un mínim de dues PCR, tres si es vol reduir el temps de reclusió. Tenint en compte el que va passar la setmana passada, quan Portugal va passar a la llista groga i milers de turistes van haver de córrer -i pagar preus abusius per tornar abans del previst per esquivar la quarantena-, si les circumstàncies no canvien radicalment -i no ho sembla- la cosa més probable és que la immensa majoria del britànics es quedin a casa.

4.
França

"Aquest 2021 les vacances són a França"

Turistes a la Sagrada Família

Els francesos no faran tant de turisme interior com al primer estiu pandèmic, però tot i el retorn progressiu a la normalitat majoritàriament optaran per tornar-se a quedar al país. Segons l’últim sondeig de la consultora Ipsos, França és l’estat europeu amb més turisme interior: un 69% dels francesos que se n’aniran de vacances no travessaran cap frontera. L’any passat van ser el 81% i abans del coronavirus el 56%.

El govern francès està dedicant molts esforços a retenir els ciutadans, com ara les visites que el president Emmanuel Macron està fent a pobles turístics per promocionar-los. “Tenim aquests llocs absolutament magnífics, aquests camps, aquests pobles sublims per acollir els nostres compatriotes en les millors condicions. Aquest 2021 les vacances són a França”, va dir.

Però el covid-19 ha canviat les destinacions turístiques interiors i els tipus d’allotjaments. Les regions més rurals i menys poblades van veure créixer la clientela en plena pandèmia. En canvi, les zones de turisme massiu són les que van patir més la davallada i les reserves d’enguany semblen indicar que la tendència es mantindrà. Més enllà de la França continental, molts francesos optaran per visitar Còrsega o els territoris d’ultramar.

Ara bé, ¿quin és el país preferit dels francesos (després del seu, evidentment)? Espanya, i sobretot les Balears i les Canàries, que segons eDreams són les destinacions que concentren fins ara el 65% de les seves reserves a l’estat espanyol. El mateix operador turístic apunta que els francesos estan reservant al mateix ritme que abans del covid a Grècia i a Tunísia, mentre que el Marroc continua la tendència a la baixa. També s’interessen per grans ciutats com Dubai, Istanbul i Lisboa.

Dossier Vacances d'estiu
Vés a l’ÍNDEX
stats