El destí de Gaza sembla escrit

DESESPERACIÓ A GAZA 
 La germana d’un dels morts a Gaza plorant durant el funeral d’ahir.
2 min

Amb el final de la guerra amb Hezbollah, Israel ha aconseguit aïllar Hamàs completament. Debilitada després de catorze mesos de guerra continuada i desigual, els islamistes palestins albiren un futur incert per a tota la Franja de Gaza. En aquest context, no és estrany que Benjamin Netanyahu permeti que els seus ministres parlin obertament de la repoblació jueva del territori.

El ministre Bezalel Smotrich ha pronosticat que si l’exèrcit es queda permanentment a l’interior de la Franja, la població de Gaza, que abans del 7 d’octubre de 2023 era aproximadament de 2,3 milions, baixarà a la meitat en només dos anys. Smotrich ha dit que s'arribarà a aquesta estimació amb la marxa “voluntària” d’una part important de la població.

És indubtable que la política de Netanyahu va en aquesta direcció, és a dir cap a l'expulsió –si és possible “voluntària”– dels palestins. Durant catorze mesos, ha ordenat a la població del nord que baixés al sud de Gaza, i després als refugiats que hi havia al sud que pugessin al nord. Amb aquests moviments massius de civils, sembla que Netanyahu vol fatigar-los perquè ells mateixos demanin la migració “voluntària”.

Mentre arriba aquest moment, la Franja viu en un infern, amb una limitada entrada d'aliments controlada per Israel. Les ONG que encara operen a Gaza afirmen que les condicions humanitàries són molt difícils, i això s’evidencia per la gran quantitat d’edificis destruïts, molts d’ells destruïts amb l’única intenció aparent de dificultar la vida dels palestins i obligar-los a abandonar els seus habitatges.

Què passarà amb la Franja?

La repoblació per part dels jueus israelians és un tema central del qual ja s’està parlant obertament. El primer ministre Ariel Sharon va treure els 8.000 colons que vivien a la zona en un moment que encara semblava possible un acord de pau definitiu amb els palestins. Això va ser el 2005. Ara, el 2024, l’acord sembla totalment impossible.

Si la repoblació jueva es produeix sense expulsar els palestins, es tornaria a la mateixa situació del 2005, quan els milicians de Hamàs feien operacions cada dia, matant regularment colons i soldats. Aquesta situació es va fer insuportable per Israel, com va passar al Líban, quan el primer ministre Ehud Barak va treure l’exèrcit l’any 2000 per acabar amb el degoteig de morts.

Un dels assentaments jueus, civil i militar, situat al centre de la Franja, era Netzarim. Abans d’abandonar-lo, Israel el va destruir el 2005. Doncs bé, Daniella Weiss, una dona que fomenta el retorn a Gaza des d'un moviment de colons que es diu Nachala, ha visitat aquesta setmana Netzarim per comprovar si l’indret està en condicions de rebre colons de nou.

El govern ha dit que Weiss ha entrat a la Franja pel seu compte i sense permís, tot i que en tot moment anava acompanyada per militars. Weiss ha dit que si els militars es queden a la Franja, els colons podrien arribar ràpidament. “Hi ha un munt d’idees creatives. Aquí pots plantar una tenda, i al costat de la tenda una estructura, i al costat una cuina, i al costat hi haurà nens, i així successivament”, ha explicat Weiss. I, per si algú té dubtes, ha afegit: “En el moment que puguem entrar, entrarem. Hem vingut per assentar-nos a tota la Franja de Gaza, del nord al sud, no només en una part”.

stats