França
Internacional 16/05/2012

Valls, Moscovici, Fabius i Montebourg, nucli dur del nou govern francès

Ja es coneix la composició definitiva de l'executiu francès de Jean-Marc Ayrault. El diputat d'origen català Manuel Valls serà ministre de l'Interior, i Laurent Fabius serà el titular d'Exteriors

Agències
2 min
El català Manuel Valls, nou ministre de l'Interior francès. / BERTRAND GUAY / AFP

ParísLa llista dels nous ministres del govern francès ja s'ha fet pública. Aquesta tarda, Pierre-René Lemas, secretari general de l'Elisi, ha anunciat els integrants definitius de l'executiu, que té una composició paritària.

Manuel Valls, diputat i cap de comunicació de la campanya d'Hollande –al qual es va enfrontar a les primàries del partit–, serà ministre de l'Interior. Valls, nascut a Barcelona i de l'ala dreta del Partit Socialista, ha estat el director de la campanya d'Hollande i va sonar durant setmanes com un dels possibles primers ministres. Semblava clar que, en no ser designat cap del govern, tindria un ministeri de pes.

Per la seva banda, Arnaud Montebourg, partidari del proteccionisme i un altre dels rivals d'Hollande a les primàries del 2011, serà ministre de Desenvolupament Econòmic.

Laurent Fabius, ex primer ministre, serà el titular d'Afers Exteriors. Aquest pes pesant del Partit Socialista comparteix la visió d'Hollande de fer la diplomàcia francesa més independent dels Estats Units, mantenint alhora una línia dura amb l'Iran i Síria. Fabius, de 65 anys, és el ministre més gran i de més experiència del nou govern. Va ser primer ministre del 1984 al 1986, i també ha estat ministre de Pressupostos, Indústria i Finances en administracions socialistes anteriors.

Completa el nucli dur Pierre Moscovici, ministre d'Economia, Finances i Comerç Exterior, que ha dirigit la campanya d'Hollande i hi és molt proper. Moscovici va ser ministre d'Afers Europeus del 1997 al 2002.

Martine Aubry queda fora de l'executiu

La gran absent en la composició de l'executiu serà Martine Aubry, la primera secretària del partit i una de les candidates que, juntament amb Valls, sonaven amb més força per al càrrec de primer ministre, que finalment va anar per Jean-Marc Ayrault. Aubry, menys propera a Hollande que Ayrault i Valls i més independent, ha declarat aquest dijous al diari 'Le Monde' respecte de la inesperada notícia: "Vaig parlar-ne dilluns amb François Hollande. Em va dir que havia escollit Jean-Marc Ayrault [per al càrrec de primer ministre]. Vam convenir que, dins d'aquella configuració, la meva presència al govern no tindria sentit".

"Vaig ser número dos del govern [com a ministra de Treball entre el 1997 i el 2000]. François Hollande ha fet una elecció política en no nomenar-me primera ministra. No anava a entrar en no sé quina negociació per a un ministeri de no sé què", ha afegit Aubry.

Al matí ha tingut lloc la cerimònia del traspàs de poders entre el primer ministre sortint, François Fillon, i Jean-Marc Ayrault.

stats