Internacional 25/11/2021

La foto de Trump i Rittenhouse: més llenya al foc en la polarització nord-americana

El noi absolt després d'haver matat dues persones a Kenosha, convertit en el nou heroi pro armes dels EUA

3 min
Kyle Rittenhouse durant el judici

BarcelonaEl moviment pro armes dels Estats Units té un nou heroi. Kyle Rittenhouse, el noi de 18 anys que va ser absolt la setmana passada després d'haver matat dues persones amb una arma semiautomàtica durant una protesta contra el racisme policial a Kenosha (Wisconsin) l'estiu del 2020, ja s'ha convertit en un actiu polític per a la dreta més conservadora. I la seva fotografia amb l'expresident Donald Trump, publicada aquest mateix dimecres, no fa sinó refermar-ho. Després d'un judici de dues setmanes enmig d'una gran expectació mediàtica, el jurat va concloure que el noi havia actuat en defensa pròpia, una decisió que ha aprofundit encara més la divisió que polaritza des de fa temps la societat nord-americana.

En una entrevista a la cadena Fox, el mateix Trump explicava que acabava de rebre la visita de Rittenhouse a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Florida. Deia que el noi li havia trucat per preguntar-li si podia visitar-lo i hi havia anat amb la seva mare perquè "era un gran fan" de Trump. "És un bon noi. No hauria d'haver passat per un judici així. Va estar a punt de morir", en va dir l'exmandatari.

La foto del noi amb l'expresident, que sembla decidit a presentar-se a les eleccions del 2024, encara reforça més la divisió que ha generat el judici dins i fora del món mediàtic nord-americà. Feia dies que l'expresident defensava i elogiava Rittenhouse com el "símbol" del dret a la defensa pròpia que esgrimeixen els defensors de la Segona Esmena, la que garanteix el dret de dur armes als Estats Units.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha admès que el veredicte d'absolució "deixarà molts nord-americans enfadats i preocupats, com jo mateix", però va fer una crida a respectar les decisions de la justícia. En un anunci de la seva campanya electoral, Biden havia qualificat el noi de "supremacista blanc", una acusació que el mateix Rittenhouse va negar en una entrevista concedida a Carlson Tucker, el polèmic presentador de la Fox i altaveu del trumpisme, poc després de l'absolució. "És mesquí difamar-me d'aquesta manera", deia a l'entrevista. El mateix Tucker ha elaborat un documental sobre el cas, que ha presentat ara en un tràiler al més pur estil de les pel·lícules nord-americanes. Un equip de filmació de la productora del presentador de la Fox ha acompanyat el noi durant els dies del judici.

Plors al banc del tribunal

El testimoni de Rittenhouse, que va rompre a plorar davant el tribunal mentre relatava els fets, va ser clau per a la seva absolució. Assegurava que va témer per la seva vida i que tenia por que si aquells homes li prenien l'arma el matarien a ell i a més persones. Però tant la comunitat afroamericana com l'esquerra política es denuncia l'existència de dues vares de mesurar. "Nosaltres no tenim el mateix dret de defensa pròpia", deia el comentarista polític de la CNN Van Jones: "No hi ha hagut mai en la història dels Estats Units un jove negre que hagi anat pel carrer amb un AK-15, hagi matat dues persones i se l'hagi considerat un heroi".

La nit del 25 d'agost del 2020, en plena protesta multitudinària per la mort de Jacob Blake, un home negre, a mans de la policia, Rittenhouse va sortir al carrer amb un grup d'homes armats. Portava un rifle AK-15. En un moment donat, el noi es va enfrontar amb un grup de gent i la primera víctima, Joseph Rosenbaum, de 36 anys, li va llançar una bossa de plàstic que duia a la mà amb coses a dins. Durant el judici Rittenhouse va admetre que era conscient que Rosenbaum anava desarmat, però va començar a seguir-lo i ell volia que parés de seguir-lo: "El vaig apuntar perquè va continuar corrent cap a mi i no volia que em perseguís". Rosenbaum no el va tocar en cap moment, però Rittenhouse li va disparar i el va matar.

Pocs segons després se li va acostar un altre noi que sí que sembla que participava en la manifestació contra el racisme policial. Era Anthony Huber, blanc i de 26 anys. La seva nòvia va explicar que Huber va córrer cap a Rittenhouse per protegir-la a ella i a la resta dels presents. Huber, també desarmat, va intentar prendre-li el rifle amb una mà mentre aguantava el seu patinet amb l'altra mà. Rittenhouse també li va disparar i el va matar. Encara va disparar contra una altra persona, que va quedar ferida. El jurat, format per dotze membres, va considerar que havia actuat en defensa pròpia.

stats