Internacional 08/11/2019

Incendis sense precedents assolen la costa est australiana

Uns 350 coales moren a causa del foc i centenars de persones han estat evacuades

Ara
2 min
Les flames s'eleven a l'àrea residencial de Harrington, uns 300 km al nord-est de Sidney.

BarcelonaFins a 74 incendis, segons les autoritats, s'han declarat aquest divendres al llarg de la costa oriental d'Austràlia, sobretot a l'estat de Nova Gal·les del Sud. Els focs, que s'estenen per una amplia àrea forestal, afecten especialment la ciutat costanera de Port Macquarie, a uns 400 quilòmetres al nord de Sydney. Les altes temperatures –de fins a 35 graus– i la sequera han potenciat la intensitat de les flames, en una situació d'emergència sense precedents a la zona.

Malgrat que les autoritats forestals de Nova Gal·les del Sud han enviat nombrosos avisos a la població, que ha de fugir davant la perillositat de les flames, no han pogut evitar que moltes persones hagin quedat atrapades a casa seva. L'amplitud de l'àrea afectada, d'uns 1.000 quilòmetres de superfície costanera, dificulta molt el desplegament dels serveis d'emergència.

Shane Fitzsimmons, comissionat del Servei d'Incendis Rurals, ha informat de l'enviament de 1.000 bombers i 70 aparells aeris per "salvar tanta gent com sigui possible", però es tem que no puguin arribar a rescatar tothom. Com que molts focs ja estan completament fora de control, el Servei d'Incendis Rurals ha recomanat a través de les xarxes socials que els residents que no puguin fugir intentin buscar algun refugi a la zona.

Uns 350 coales, la meitat d'una reserva de protecció d'aquests animals al nord de Port Macquarie, han mort a causa dels incendis, segons calcula la Koala Conservation Australia, una associació dedicada a aquests marsupials. Els efectes del foc, però, podrien tenir més afectacions per a la salut dels animals a llarg termini. Les dades que es tenen sobre la població de coales a Austràlia varien entre 50.000 i 100.000 exemplars.

Els forts vents han escampat els focs per tota la zona costanera entre la ciutat de Brisbane, al sud de l'estat de Queensland, i Sydney, i tot el paisatge ha acabat pintat d'un taronja boirós que molts testimonis han qualificat "d'apocalíptic".

Un total de 575.000 hectàrees han quedat calcinades a Austràlia des de l'1 de juliol, en una de les pitjors temporades d'incendis de la història del país, que any rere any registra temperatures més altes combinades amb vents forts i imprevisibles. Les autoritats alerten que la situació podria empitjorar els pròxims dies.

stats