La fiscalia brasilera demana processar el president per corrupció

Michel Temer podria ser destituït si les Corts donen llum verda al seu judici penal

Una Cambra de Diputats desprestigiada i amb prop d'un 30% dels seus membres amb problemes judicials serà l'escenari en què el president brasiler, Michel Temer, lliurarà la batalla definitiva per un poder que se li escorre de les mans.

Per imperatius constitucionals, la cambra baixa tindrà l'última paraula sobre l'acceptació o no de la denúncia per corrupció que la fiscalia ha presentat davant la Cort Suprema contra Temer, que fins avui compta amb el suport d'una important base parlamentària, que ha anat minvant a mesura que l'escàndol que l'esquitxa s'ha fet gran .

El cas serà analitzat, durant un procés que es pot allargar més de tres setmanes, primer per la Comissió de Constitució i Justícia de la cambra baixa i després pel ple d'aquest organisme, que només acceptarà la denúncia si ho aprova una majoria de dos terços dels 513 diputats, és a dir, 342 vots.

En aquest cas, i sempre que el ple del Suprem ratifiqui després la decisió de la cambra baixa, Temer seria suspès de la seva funció durant els 180 dies que tindrà el tribunal per fer el judici i el seu lloc seria ocupat pel cap dels diputats, Rodrigo Maia.

La fiscalia sosté en la seva denúncia que hi ha proves concretes sobre la suposada participació de Temer en una trama corrupta que va ser denunciada  pel grup carni JBS a canvi d'un favor judicial.

No obstant això, la Constitució brasilera preveu que, en el cas que un president sigui denunciat per delictes de tipus penal en ple exercici del seu mandat, un eventual procés ha de ser avalat pels diputats, la qual cosa imposa el camí polític al jurídic.

En aquest terreny, Temer compta per començar amb la seva pròpia formació, el Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que amb 64 dels 513 diputats representa la primera minoria, encara que existeixen ales díscoles que s'oposen al mandatari

També té fins ara el suport del Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB), que suma 46 diputats però que des de l'esclat de l'escàndol debat seva permanència en el govern.

Aquesta falta d'unitat en el PMDB, PSDB i en els altres partits oficialistes obre una incògnita sobre la veritable força de Temer enfront d'una minoritària oposició que necessitarà reunir almenys 342 vots, avui improbables, per donar curs a la denúncia.

Si bé Temer té fins ara una clara majoria parlamentària, la seva imatge davant la societat és pèssima, i una enquesta recent li va atribuir un escàs 7% de suport, una dada que podria exacerbar les divergències a la base, sobretot quan a l'octubre del 2018 tots els diputats tornaran a passar pel sedàs de les urnes.

L''impeachment' a Rousseff

A diferència del procés que l'any passat va portar a la destitució de Dilma Rousseff per irregularitats fiscals, aquest cop el descontentament dels brasilers amb Temer no s'expressa als carrers i han estat escasses i minoritàries les protestes en contra seu.

Divendres, que els sindicats han convocat una vaga general contra les reformes impopulars que promou el govern, s'activarà un termòmetre de malestar.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF