Internacional 28/10/2019

Els EUA van llançar al mar les restes d'Al-Baghdadi

El Pentàgon admet que va "eliminar" el cos després de comprovar-ne l'identitat

Efe
2 min
Una imatge del líder de l'Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi.

WashingtonEl president nord-americà, Donald Trump, va anunciar diumenge la mort del "líder terrorista número u del món": Abu Bakr al-Baghdadi. Aquest dilluns el Pentàgon ha ratificat la desaparició del líder de l'Estat Islàmic en una operació militar al nord-oest de Síria, però ha aclarit que no disposa de cap resta del seu cos com a prova. Es van "eliminar" totes, ha assegurat. Segons sembla, va seguir el mateix protocol que va fer servir el 2011 amb el líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden: va llançar totes les restes del terrorista al mar, després d'haver comprovat la seva identitat.

"Les restes d'Al-Baghdadi van ser transportades a una instal·lació segura per confirmar la seva identitat amb proves forenses d'ADN. L'eliminació de les seves restes es va fer, es va completar i es va dur a terme de manera apropiada", ha explicat el cap de l'estat major conjunt de les forces armades dels Estats Units, Mark Milley, en una roda de premsa al Pentàgon.

Milley no ha detallat el procés que van seguir per eliminar les restes mortals d'Al-Baghdadi, però segons dos funcionaris del departament de Defensa citats aquest dilluns per la cadena de televisió CNN, les restes van ser llançades al mar.

En canvi, Milley sí que ha especificat que hi ha vídeos i fotos del moment de l'assalt al recinte on hi havia el líder de l'Estat Islàmic, situat en un lloc proper a la frontera de Síria amb Turquia. Al-Baghdadi era allà amb diversos dels seus fills i dels seus homes.

"Durant la missió, les tropes nord-americanes es van infiltrar amb helicòpters i, un cop van assegurar l'objectiu, les forces d'assalt van entrar i van posar fi a l'amenaça ràpidament", ha detallat el cap militar. Posteriorment, les forces nord-americanes "van descobrir Al-Baghdadi amagat en un túnel", ha continuat relatant. El terrorista va fer detonar una armilla suïcida que portava posada.

Milley ha comparegut davant la premsa acompanyat del secretari de Defensa nord-americà, Mark Esper, que ha qualificat de "valenta" la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de donar llum verda a una operació tan complicada en terreny sirià.

El cap del Pentàgon ha afirmat que la mort d'Al-Baghdadi suposa un "cop devastador" per a l'Estat Islàmic, encara que ha reconegut que la situació de seguretat a Síria "continua sent complexa". Amb la mort d'Al-Baghdadi es posa fi a la persecució durant anys d'un dels homes més buscats per Washington després que proclamés el juny del 2014 un califat en àmplies zones de Síria i l'Iraq. L'Estat Islàmic va anar perdent territori a poc a poc als dos països, i el març passat va perdre el seu últim bastió, la localitat d'Al Baguz, a l'est de Síria.

stats