Coronavirus

Els EUA acusen a la Xina de manca de transparència en la investigació de l’OMS sobre l'origen del coronavirus

Pequín retreu a Washington haver abandonat l'organisme internacional

Javier de la Sotilla
3 min
La missió de l’OMS visita el mercat de Wuhan

BarcelonaUna setmana després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fes públiques les conclusions de la missió de científics encarregada d'investigar l'origen del coronavirus a Wuhan, la Xina i els Estats Units tornen a protagonitzar un xoc obert. La Casa Blanca desconfia de Pequín i l'acusa de falta de transparència amb les dades facilitades a l'agència sanitària. En concret, demana que es facin públiques les dades originals sobre els primers contagis a la Xina, atès que la missió de l'OMS només va tenir accés als informes que ja havia elaborat el govern xinès sobre els casos trobats al desembre. L'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, ha reclamat que la recerca es faci de manera "independent" i "lliure de qualsevol intervenció o alteració per part del govern xinès", que va posar traves des del primer moment a una investigació exhaustiva de l'OMS a Wuhan. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va afirmar que l'administració de Joe Biden té la intenció de fer una revisió pròpia i independent dels resultats de l'informe, ja que qüestiona la manera com es va dur a terme la investigació, que va arribar un any després de l'inici de la pandèmia i en la "planificació i posada en marxa" de la qual Washington no va participar.

Un portaveu de l'ambaixada xinesa a Washington s'ha defensat assenyalant que "l'OMS és una organització internacional multilateral autoritzada en el camp de la salut, no un parc d'atraccions on un pot anar a voluntat", fent referència als passos que havia fet l'expresident Donald Trump per abandonar l'organització en plena pandèmia. "El que els EUA han fet els últims anys ha soscavat greument les institucions multilaterals, inclosa l'OMS, i ha malmès la cooperació internacional sobre el covid-19", destaca. Pequín demana a Washington una "postura seriosa, transparent i responsable" en relació amb la feina de l'OMS, tot i que celebra l'anunci de Biden de tornar a l'organització internacional. En aquest sentit, el ministre d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, urgeix els EUA a permetre una investigació "oberta i transparent" de l'agència sanitària al seu país, tal com s'ha fet durant l'últim mes a Wuhan. El govern de Xi Jinping porta setmanes intentant instal·lar la idea que el virus podria haver aparegut fora de la Xina, una teoria que no té suport científic.

L'origen incert del virus

La missió de l'OMS no va poder establir a Wuhan l'origen del virus, però sí que va descobrir que el covid-19 estava molt més estès del que es creia des que se'n van diagnosticar els primers casos el desembre del 2019. Segons ha explicat a la CNN Peter Ben Embarek, el cap de l'equip de científics enviats a la Xina, la seva recerca els ha permès trobar diversos indicis que assenyalen que el SARS-CoV-2 "circulava àmpliament a Wuhan el desembre" del 2019, la qual cosa, diu, "és un nou descobriment". Això podria indicar que l'origen real de la pandèmia se situaria abans de la data que fins ara es donava per bona, és a dir, l'últim mes del 2019.

Segons Embarek, les autoritats xineses van facilitar a l'equip de l'OMS dades corresponents a 174 casos de coronavirus detectats a Wuhan o al seu entorn durant aquell mes de desembre. El cap de la missió considera que, probablement, es tracta de casos greus (ja que, si no, difícilment haurien sigut diagnosticats en una fase tan inicial de la pandèmia). Tenint en compte que generalment els casos greus representen al voltant del 15% del total d'infeccions, Embarek calcula que el nombre de persones contagiades a Wuhan en aquell moment probablement superava el miler. En la primera notificació que va rebre l'OMS sobre l'existència de la nova malaltia, el 31 de desembre, les autoritats sanitàries de la ciutat xinesa parlaven de 27 casos diagnosticats.

Tretze variants diferents

Una altra troballa que porta l'equip de l'OMS a sospitar que el virus s'havia estès molt abans del que es creia és que l'anàlisi més detallada que han dut a terme els investigadors del material genètic dels primers casos detectats a Wuhan ha permès identificar fins a 13 variants diferents del SARS-CoV-2 que circulaven per la ciutat en aquell moment. Per a algunes d'aquestes variants, diu Embarek, es poden establir vincles amb els mercats, però altres no hi tenen cap tipus de relació. Fins ara es considera que l'origen més probable del brot va ser al mercat d'animals vius de Huanan, tot i que la mateixa missió de l'OMS ja va reconèixer aquesta setmana, quan es va donar per acabada la seva investigació a la Xina, que no tenia prou dades per determinar on s'havia originat la pandèmia. “L’equip ha trobat proves d’una circulació més àmplia fora del mercat de Huanan el desembre del 2019", van dir llavors els responsables de la missió. En tot cas, van assenyalar que era "extremadament improbable que el virus s'hagués originat en un laboratori". Embarek va dir que els científics de l'OMS esperen tornar a la Xina els mesos vinents per continuar amb les investigacions, però de moment no hi ha dates concretes.

stats