L'organització de Trump, acusada d'un entramat per evadir impostos

La Fiscalia analitza quinze anys d'irregularitats mentre l'expresident parla de "caça de bruixes"

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Donald Trump

BarcelonaL'organització empresarial de l'expresident dels Estats Units Donald Trump ha sigut acusada aquest dijous per la Fiscalia de Nova York d'haver executat un pla, al llarg de quinze anys, per ajudar els executius de la companyia a evitar el pagament d’impostos. El mecanisme era molt simple: els directius rebien compensacions en metàl·lic o altre mena de beneficis que no quedaven reflectits en els balanços comptables i, per tant, quedaven fora del radar de la hisenda pública.

L’oficina del fiscal del districte de Manhattan, que ha dut a terme la investigació, ha acusat explícitament l'executiu Allen H. Weisselberg d’evadir impostos sobre 1,7 milions de dòlars en un seguit dels esmentats beneficis que s’haurien d’haver declarat com a ingressos. Weisselberg, responsable financer durant molts anys de l'entramat, i home de confiança de Donald Trump, s'enfronta, entre altres, al delicte de frau fiscal.

"Per dir-ho francament, es tractava d'un sistema de pagaments il·legals estès i audaç", va dir Carey Dunne, advocada general del fiscal del districte de Manhattan, quan els acusats van comparèixer a causa d'aquesta demanda davant del Tribunal Suprem de l'estat, a Manhattan. La formulació dels càrrecs contra l’Organització Trump i Weisselberg, a qui Trump ha elogiat en una ocasió per haver fet “tot el necessari per protegir els resultats”, ha obert una nova fase de la investigació exhaustiva de l’advocat del districte sobre les pràctiques comercials de l'expresident i la seva companyia.

Weisselberg s'ha lliurat aquest dijous a l'oficina del fiscal del districte de Manhattan. De moment, ni Trump ni cap dels seus fills han sigut imputats. Abans de presentar-se davant del jutge, Weisselberg tenia la "intenció de declarar-se innocent i lluitarà contra aquests càrrecs als tribunals", van dir en un comunicat conjunt els advocats de Weisselberg, Mary Mulligan i Bryan Skarlatos. Una acusació contra l'Organització Trump podria soscavar les relacions comercials de l'empresa i complicar el futur polític de Trump, que podria estar considerant tornar a presentar-se a les eleccions presidencials del 2024.

Cyrus Vance, l'advocat del districte, va iniciar la seva investigació, encara en curs, fa gairebé tres anys i ha estat treballant en els últims mesos amb l'oficina de la fiscal general de Nova York, Letitia James. Vance i James són demòcrates.

"Caça de bruixes"

En un comunicat, l'Organització Trump ha declarat que els fiscals utilitzen Weisselberg, que ha treballat durant 48 anys per a l'empresa familiar de Trump, com a cap de turc per intentar "fer mal a l'expresident". La companyia també critica el fet que sigui Vance qui condueixi el cas, perquè considera que és imparcial i que ni el servei d'impostos interns ni cap altre advocat de districte han portat mai una investigació com aquesta. "Això no és justícia; això és política", va dir la companyia.

Tot i això, no s'espera que Trump pugui ser acusat aquesta setmana, ha dit el seu advocat Ronald Fischetti. L'expresident ha negat la falta d'actuacions il·lícites i ha qualificat la investigació de "caça de bruixes" per part de fiscals amb motivació política. També ha afegit que la seva empresa "no ha comès cap delicte".

Els càrrecs que es presentaran aquest dijous se centraran en si Weisselberg i altres executius van rebre avantatges i tractes de favor, com ara apartaments i cotxes, sense declarar-ho als seus impostos. De ser condemnada, l'empresa faria front a multes i altres possibles sancions.

Tractes de favor

La presentació de càrrecs podria augmentar la pressió sobre Weisselberg perquè cooperi amb els fiscals, cosa que s'ha negat a fer fins ara. Aquesta cooperació podria ser crucial per a qualsevol cas futur contra Trump.

L'Organització Trump opera hotels, camps de golf i complexos turístics a tot el món. Abans d'entrar a la Casa Blanca el gener del 2017, Trump va posar la seva empresa en un fideïcomís supervisat pels seus fills adults i Weisselberg, que ha mantingut un control estret sobre les finances de l'empresa. No se sap del cert quin paper té Trump ara a l'empresa.

L'expedient judicial, els registres públics i els documents citats mostren que Weisselberg i el seu fill Barry han rebut avantatges i regals potencialment per valor de centenars de milers de dòlars, inclosos molts beneficis relacionats amb la propietat immobiliària. Vance ha examinat una sèrie de possibles faltes, fins i tot si la companyia de Trump va manipular el valor dels seus béns immobles per reduir els seus impostos i obtenir condicions favorables de préstec.

stats