Un diplomàtic rus apareix mort davant de l'ambaixada a Berlín

L'home de 35 anys era un espia, segons els mitjans alemanys

ARA
2 min
Ambaixada russa a Berlín

BarcelonaEl 19 d'octubre un home va aparèixer mort davant de l'ambaixada russa a Berlín. Era un diplomàtic rus, de 35 anys, que va morir en circumstàncies estranyes. Aparentment, va caure des d'un dels pisos superiors de l'edifici, segons ha publicat aquest divendres el setmanari alemany Der Spiegel, que ha afegit que ha estat identificat com un membre del Servei Federal de Seguretat (FSB, per les sigles en rus), successor de l'antic KGB. És a dir, el diplomàtic era, en realitat, un agent encobert dels serveis d'intel·ligència russos, o el que és el mateix, un espia.

La policia va descobrir el cos de l'home a prop de l'ambaixada i els serveis d'emergència van intentar reanimar-lo, sense èxit. La publicació alemanya ha explicat que les autoritats no tenien clares les causes de la mort i que l'ambaixada russa no va autoritzar-ne l'autòpsia. Com que l'home tenia estatus diplomàtic, la Fiscalia no pot investigar les circumstàncies de la mort ni la implicació de terceres persones. La missió russa a Berlín ho ha qualificat de "tràgic accident" i ha al·legat "motius ètics" per no donar-ne més informació. A més, ha criticat que les "especulacions de mitjans occidentals són absolutament inapropiades". El ministeri d'Afers Estrangers alemany ha confirmat que té coneixement del succés, però tampoc n'ha ofert detalls.

Segons una llista oficial de diplomàtics, l'home havia estat acreditat com a segon secretari de l'ambaixada a Berlín des de l'estiu del 2019. Les autoritats de seguretat alemanyes, però, el tenien identificat com un agent encobert de l'FSB, assegura Der Spiegel. A més, el portal d'investigació Bellingcat, que cita bases de dades filtrades, ha afirmat que l'agent era el fill d'un oficial d'alt rang del servei d'intel·ligència rus que ha estat acusat de planejar assassinats a l'estranger, entre els quals cita el de Zelimkhan Khangoshvili el 2019 a la capital alemanya. Khangoshvili, un ciutadà georgià, excombatent txetxè exiliat, va ser assassinat de dos trets a plena llum del dia al parc berlinès de Tiergarten.

La Fiscalia alemanya va obrir una investigació formal per aquest atac -que segueix oberta-, davant la sospita que va ser ordenat per autoritats russes i txetxenes. Davant la falta de cooperació de Moscou, les autoritats alemanyes van decidir expulsar dos diplomàtics russos.

Vincles amb el cas Navalni

El diplomàtic rus mort aquest passat octubre havia exercit anteriorment com a tercer secretari de la representació permanent de Rússia davant les Nacions Unides a Viena, i hi va estar establert almenys des del 2013. Va ser traslladat a Berlín el 19 de juny del 2019, dos mesos abans de l'assassinat de Khangoshvili, segons ha detallat Bellingcat, malgrat que també ha remarcat que no hi ha proves que estigués implicat en la planificació o el suport logístic de l'assassinat.

El portal ha informat que el pare del diplomàtic mort també supervisa directament la direcció de Protecció de l'Ordre Constitucional. Funcionaris d'aquest poderós cos també van estar implicats en l'enverinament, l'estiu del 2020, del líder de l'oposició russa Aleksei Navalni, segons Bellingcat, que va comprovar que agents del servei secret el van seguir el dia de l'atac. Rússia, però, ha negat estar darrere de cap d'aquests dos incidents.

stats