Internacional 18/03/2021

La creació d'una aplicació de consentiment sexual genera polèmica a Austràlia

Que l'agressor pugui obligar la víctima a utilitzar l'aplicació o falsificar-ne el registre són algunes de les crítiques

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Manifestació contra les agressions sexuals a Austràlia, a Sidney, aquest dilluns

BarcelonaDesenes de milers de dones es manifestaven dilluns en més de quaranta ciutats australianes per exigir la fi d'una cultura profundament masclista. Han dit prou a la permissivitat i passivitat davant les agressions sexuals, els abusos i els assetjament a dones, i a totes les discriminacions que pateixen per raó de gènere. La presa dels carrers venia motivada per una onada de denúncies recents d'atacs masclistes que esquitxen de ple el Parlament australià.

Davant aquest clima reivindicatiu que exigeix una resposta governamental, el comissari de policia de New South Wales (NSW), Mich Fuller, ha proposat el llançament d'una aplicació que permeti registrar el consentiment sexual dels implicats abans de mantenir relacions. La idea, però, ha sigut rebuda com una burla per gran part de la població, que la considera poc realista i potencialment oberta a abusos. També ha despertat preocupació per si es podria utilitzar l'aplicació per a la vigilància estatal.

Fuller ha explicat que la proposta pretén deixar constància, digitalment, del consentiment mutu a l'hora de tenir relacions sexuals. L'objectiu és normalitzar el fet de demanar explícitament el consentiment.

La necessitat de provar el consentiment explícit és un problema recurrent en els judicis per casos d'agressió sexual i, a parer de la policia, els registres de l'aplicació podrien ajudar a millorar les possibilitats d'obtenir resolucions positives per a les víctimes. El comissari ha explicat que la idea ha sigut plantejada juntament amb el govern de NSW.

També ha justificat la proposta amb dades que revelen que menys del 10% dels gairebé 15.000 casos d'agressió sexual denunciats a la policia de NSW l'any passat van resultar amb càrrecs. "Hi ha d'haver un consentiment positiu. ¿I com podem procurar això avui dia? Una opció és amb la tecnologia", escrivia al diari The Daily Telegraph de Sydney.

Però les veus crítiques a la mesura han assenyalat que l'ús d'una aplicació a la vida real podria platejar molts problemes. Un registre de consentiment quedaria desacreditat si algú canviés d'opinió, i es podria falsificar. "L'abusador pot simplement obligar la víctima a utilitzar l'aplicació", ha tuitejat Hayley Foster, la cap del servei de violència masclista de l'estat (Women Safety NSW).

Des de l'espectre polític, les dones també han titllat l'aplicació d'inadequada en comparació amb els esforços que es poden fer per millorar les lleis d'agressions sexuals per ajudar les víctimes i generar consciència. "Necessitem una reforma de la llei de consentiment, necessitem educació integral, necessitem evitar que els homes creguin que tenen dret al que vulguin... No necessitem una aplicació!", expressava en un tuit la parlamentària Jenny Leong, el partit de la qual ha presentat una declaració contra la proposta del comissari.

Una aplicació similar feta per una empresa privada es va llançar a Dinamarca a principis d'any, després que el país criminalitzés les relacions sexuals sense consentiment explícit, però va ser àmpliament criticada per la ciutadania i la premsa.

Després de tota la polèmica generada, el comissari Fuller ha dit que la idea de crear una aplicació per al consentiment ha sigut "la pitjor idea de l'any".

L'onada de casos i la inacció

En les últimes setmanes hi ha hagut un auge d'al·legacions d'agressions sexuals emeses públicament centrades en el Parlament, així com en escoles i llocs de treball. Una de les primeres va ser la de Brittany Higgins, que va confessar el seu cas per primer cop el 15 de febrer: va explicar que va ser violada en un despatx ministerial l'any 2019 per un company de feina. El seu testimoni va encendre l'opinió pública i va ajudar a sortir a la llum més testimonis.

A NSW, una campanya d'estudiants està fent pressió perquè s'actualitzi el currículum sobre el consentiment sexual. Milers de dones joves han detallat experiències d'agressions sexuals durant la seva escolarització, i moltes han expressat no saber ben bé què era considerat una violació.

Tots aquests casos han exposat una cultura profundament masclista que domina la societat australiana, i davant la qual l'actitud del govern és inadequada a ulls dels australians. "Hi ha una horrible acceptació social de la violència sexual que viuen les dones a Austràlia", denunciava Higgins davant la seu del Parlament.

stats