Europa
Internacional 27/06/2022

El centreesquerra guanya les eleccions municipals a Itàlia

La coalició conservadora, dividida i enfrontada, ha patit una derrota demolidora

3 min
Líder del Partit Democràtic d'Itàlia, Enrico Letta

RomaLa segona volta de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge a Itàlia ha donat una volta inesperada al mapa polític transalpí. Si fa dues setmanes el centredreta es va imposar a capitals importants com Gènova i Palerm, en aquesta ocasió els socialdemòcrates del Partit Democràtic (PD), en coalició amb altres forces progressistes, han conquistat la majoria de les grans ciutats en joc, i han arrabassat a la dreta bastions històrics com Verona. Una derrota demolidora per a la coalició conservadora, que s'ha presentat dividida i enfrontada internament.

Al voltant de dos milions d'italians estaven cridats a les urnes per triar els seus alcaldes en 65 municipis on a la primera volta, celebrada el 12 de juny, cap candidat va aconseguir superar el 50% dels vots. Malgrat que eren unes eleccions municipals, els comicis han sigut analitzats a Itàlia com un terratrèmol polític de cara a les generals que se celebraran la primavera que ve. I han encès totes les alarmes a la coalició conservadora formada per Força Itàlia, la Lliga i Germans d'Itàlia, que aspira a governar a partir del 2023.

El centredreta ha conquistat Lucca i ha mantingut les alcaldies de Gorizia, Barletta i Frosinone, mentre que el centreesquerra li ha arrabassat Verona, Catanzaro, Monza i Piacenza i ha conservat Cuneo, Alessandria i Parma. Aquesta última ciutat és un símbol per al Moviment 5 Estrelles, perquè va ser en aquesta petita localitat del nord d'Itàlia on el partit fundat per Beppe Grillo, avui immers en una profunda crisi, va aconseguir elegir el seu primer alcalde. "El centredreta ha de fer una reflexió sobre el temps que hem gastat inútilment en polítiques internes", ha llançat la líder de Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni.

De les 13 capitals en disputa en aquesta segona ronda, la coalició conservadora ha perdut sis de les deu en què ja governava, entre les quals Verona. A la ciutat de Romeu i Julieta, feu històric de la Lliga Nord, l'alcalde sortint ha perdut davant del candidat del centreesquerra, Damiano Tommasi, un exfutbolista del Llevant i de la selecció nacional aliè a la política. "Allà on estem units, guanyem; on no ho estem, acabem perdent. A Verona hem comès un error gravíssim", ha reconegut Antonio Tajani, el número dos de Força Itàlia, partit de Silvio Berlusconi, que es va desmarcar dels seus socis de coalició a l'apostar per un candidat que no va aconseguir passar a la segona volta. A la primera ronda, en canvi, la dreta va aconseguir la victòria en ciutats com Palerm, Gènova o L'Aquila, on es va presentar unida.

Vista posada en el 2023

Els resultats mostren, a més, un sorpasso de Giorgia Meloni a Matteo Salvini, cosa que obligarà el bloc conservador a buscar un nou equilibri de cara a les pròximes eleccions generals per a les quals parteixen com a favorits, segons els sondejos. Al centreesquerra, en canvi, han celebrat entusiasmats l'avenç de l'aliança entre el PD i altres forces progressistes, entre les quals el Moviment 5 Estrelles. Un experiment amb el qual podrien intentar frenar l'avenç de la dreta a les generals. "És un resultat extraordinari", ha dit el líder del PD, Enrico Letta.

Aquest ha sigut el primer examen per als grillini després de l'abrupta sortida de qui va ser un dels seus líders més carismàtics, Luigi Di Maio, actual ministre d'Exteriors, que la setmana passada va anunciar la creació d'un nou partit centrista juntament amb mig centenar de diputats i senadors dissidents amb el lideratge del nou cap polític de la formació, l'ex primer ministre Giuseppe Conte.

stats