Internacional 22/09/2017

"Allunyeu-vos de l'abisme", titula l'editorial del 'The Guardian'

'The Economist' adverteix que "els mitjans inconstitucionals catalans porten a una fi indesitjable"

Ara
2 min
La visió de 'The Guardian' sobre Catalunya: "Allunyeu-vos de l'abisme"

Barcelona"El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hauria de negociar amb Catalunya i oferir una reforma de la Constitució, mentre que el de la Generalitat, Carles Pugidemont, hauria de desconvocar el referèndum de l'1-O", segons apunta l'editorial de la revista britànica 'The Economist'.

Aquest mitjà internacional, però, no és l'únic que escriu sobre la situació de Catalunya. El també britànic 'The Guardian' llança una advertència tant a Madrid com a Barcelona i els suggereix que "s'allunyin de l'abisme i restableixin el diàleg", en un article d'opinió sobre el conflicte.

'The Economist' parla "d'una crisi constitucional que suposa una greu amenaça per a la unitat i la democràcia espanyola". Tot i així, critica tant Madrid com Catalunya. Mentre que aconsella que Puigdemont es faci enrere d'un referèndum que qualifica "d'imprudent", també sosté que Rajoy ha donat "innecessàriament" una victòria propagandística al president català.

El rotatiu britànic, en canvi, diu que "Madrid sembla estar sord, perquè no escolta els que argumenten que els intents d'aturar el referèndum només fan que augmentar el suport a l'independentisme". A més, assegura que l'únic que ha aconseguit Rajoy és "radicalitzar l'opinió a Catalunya i portar milers de persones al carrer". "La situació pot desembocar en un desastre horrible tant a Catalunya com a Espanya", adverteix 'The Guardian', que també recomana a Rajoy que eviti aplicar l'article 155 i suggereix a Brussel·les que faci l'esforç de mitjançar en el conflicte.

"Els mitjans inconstitucionals de Catalunya condueixen cap a una fi indesitjable", titula l'editorial de 'The Economist'

"La democràcia requereix consens, igual que l'estat de dret. El canvi constitucional, i especialment el trencament, és difícil, però no impossible. A Escòcia i al Quebec s'ha permès als ciutadans expressar-se i no hi ha hagut ruptura. Rajoy hauria de mostrar-se menys a la defensiva i hauria de negociar un nou estatus per a Catalunya, inclòs el d'oferir reescriure la Constitució per permetre referèndums d'autodeterminació, però amb una alta participació", sentencia la revista britànica.

stats