Brussel·les, a punt per congelar fons europeus a Polònia

El primer ministre polonès envia una carta a la resta de líders per defensar la sentència del TC davant les intencions de Brussel·les

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, i la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, al juliol.

Brussel·les"És qüestió de dies o setmanes, com a màxim". Són declaracions del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, aquest cap de setmana a Bloomberg Televisió, quan li van preguntar per quan farà el pas Brussel·les per activar el mecanisme que permet congelar fons europeus a Polònia després de la controvertida sentència del Tribunal Constitucional polonès que qüestiona els tractats de la Unió Europea i la primacia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). A Polònia creix el temor i el primer ministre, Mateusz Morawiecki, ha enviat aquest dilluns una carta a la resta de líders europeus en què avisa que el mecanisme és "il·legal".

Ja fa més de deu dies d'aquest desafiament frontal vingut del país governat pel partit ultradretà Llei i Justícia (Pis) i Brussel·les no ha mogut fitxa. Reynders assegura que la Comissió està "construint la millor resposta jurídica possible", però el mecanisme podria haver-se activat des de principis d'any, quan va entrar en vigor la legislació. Es va aprovar amb la creació del fons antipandèmia i va costar una dura negociació amb Hongria i Polònia, que paradoxalment van acabar presentant un recurs davant del TJUE per desactivar-lo. Brussel·les ha fet servir fins ara altres mecanismes d'infracció tous que no han frenat la deriva autoritària del país.

Crida de Polònia per evitar les represàlies

El TJUE encara trigarà mesos a pronunciar-se sobre el recurs i mentrestant Brussel·les ho té tot a punt, però vol ser molt curosa a l'hora d'activar una via inexplorada que toca directament la butxaca dels governs que constitueixen la UE. L'Eurocambra i diversos estats han demanat una actuació ferma davant el desafiament de Varsòvia. Això explica les declaracions de Reynders, que arriben just abans del cara a cara que la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, mantindrà aquest dimarts al Parlament Europeu amb Morawiecki.

Per això el mateix Morawiecki ha enviat una llarga missiva a la resta de líders europeus, tant dels governs com de les institucions, en què defensa la sentència del TC polonès, perquè "el principi de primacia de la llei europea no és il·limitat", diu, alhora que avisa que "la UE no ha de convertir-se en un organisme gestionat de manera centralitzada sense el control democràtic dels ciutadans sobirans dels països". Considera que el mecanisme que pot congelar fons europeus és "il·legal", "debilita els estats membres" i posa en "risc" la continuïtat de la UE.

stats