COVID-19
Internacional 25/02/2020

Prestatgeries buides i carrers sense gent a l’epicentre del coronavirus europeu

El brot al nord d’Itàlia es cobra almenys set morts, tots ells gent gran i amb patologies afegides

Soraya Melguizo
4 min
Prestatgeries buides i carrers sense gent a l’epicentre del coronavirus europeu

RomaLes autoritats sanitàries italianes han confirmat aquest dilluns la mort de cinc persones a la regió de la Llombardia, xifra que eleva a set les víctimes per coronavirus a Itàlia. Els morts eren homes d’entre 62 i 88 anys que patien malalties anteriors, segons han informat fonts de Protecció Civil. El nombre de contagiats supera els 200 a tot el país, segons l’últim balanç oficial, més de 170 dels quals només a la regió de la Llombardia.

Les autoritats locals situen a Codogno, a 60 quilòmetres de Milà, un dels principals focus del brot de la malaltia a Itàlia, que ha obligat les autoritats a activar una quarantena per a més de 50.000 persones en més de deu localitats. No obstant això, la rapidesa amb què sembla haver-se estès la malaltia pel nord del país ha afectat els milanesos.

Milà semblava ahir una ciutat fantasma. Al centre de la capital de la Llombardia, que amb un milió d’habitants és el principal motor econòmic del país, era difícil veure-hi turistes. El transport públic està pràcticament buit. Moltes companyies havien demanat als seus empleats que durant els pròxims dies treballin en remot des de casa per evitar possibles contagis. És el cas d’Unicredit, el primer banc d’Itàlia, que va prendre la decisió després que els pares d’un empleat de la seu milanesa donessin positiu per coronavirus.

Les autoritats locals van anunciar ja diumenge el tancament de col·legis, universitats, teatres, museus, cinemes... Fins i tot el Duomo va tancar fins a nova ordre. El president regional, Attilio Fontana, va anunciar, a més, el tancament a partir de les sis de la tarda de bars, cinemes, discoteques i llocs de reunió almenys durant una setmana. I l’alcalde, Beppe Sala, va demanar als milanesos que evitessin fer vida social i els llocs de reunió.

Tot i que no s’ha restringit l’obertura dels comerços, les prestatgeries de molts supermercats van aparèixer ahir completament buides. Els milanesos van anar en massa a comprar-hi principalment pasta, aigua, productes desinfectants i mascaretes, que s’han esgotat del tot a la ciutat. La situació va obligar el primer ministre Giuseppe Conte a llançar un missatge de tranquil·litat a la població.

La por que aquest brot del país transalpí pugui traspassar les fronteres va fer que Àustria bloquegés ahir a la nit durant hores un tren procedent de Venècia amb destinació a Munic, arran de la sospita d’un possible cas de coronavirus a bord. Els exàmens van resultar finalment negatius i el trànsit de trens de passatgers es va reobrir a la matinada. Tot i així, finalment ahir dilluns el govern austríac va advertir que aturaria totes les persones sospitoses d’incubar el coronavirus.

El pacient 0

Mentre el coronavirus avança pel nord d’Itàlia, els experts intenten trobar sense èxit l’anomenat pacient 0 que va originar el primer contagi. Les autoritats sanitàries creien haver-lo trobat en un amic de Mattia, l’home de 38 anys resident a Codogno i considerat el pacient 1. Es tractava d’un home que recentment havia tornat d’un viatge a la Xina i amb qui Mattia havia compartit alguns sopars pocs dies abans d’emmalaltir. Però les anàlisis realitzades al presumpte pacient 0, que no havia tingut símptomes de la malaltia, van confirmar que no havia desenvolupat els anticossos del virus.

Amb tot, els experts creuen que descobrir la cadena de difusió del virus ha deixat de ser una prioritat, després que la malaltia s’hagi estès a cinc regions i hagi contagiat més de 200 persones. “Posar nom al pacient 0 té un interès relatiu ara mateix, però continuem treballant-hi”, va dir Giulio Gallera, responsable de Salut de la regió de la Llombardia.

L’objectiu ara és trobar la connexió entre els dos focus del brot a les dues regions més afectades: la localitat llombarda de Codogno, i Vo’ Euganeo, el poble del Vèneto on es va registrar la primera víctima mortal, Antonio Trevisan. Algunes hipòtesis publicades als mitjans italians apuntaven a un agricultor del Vèneto de 60 anys que recentment s’havia desplaçat fins a Codogno, però les anàlisis que li van fer van resultar negatives.

Un turista italià dona positiu a Tenerife

Les autoritats sanitàries de les Canàries van informar ahir a la nit que un turista italià, metge de professió, seria el tercer cas de contagi per coronavirus en territori espanyol. L’home, que s’estava a Adeje, a l’oest de l’illa de Tenerife, i que segons el diari tinerfeny El Día havia arribat de la Llombardia diumenge o dilluns, va acudir a un centre sanitari advertint que podria estar infectat per coronavirus, i va ser aïllat a l’Hospital Universitario Nuestra Señora de Candelaria, a Santa Cruz de Tenerife.

Malgrat aquest cas, a l’Estat continua sense haver-hi cap positiu per contagi directe. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va fer ahir una crida a la calma però va admetre que la situació havia empitjorat pel brot a Itàlia. Va descartar tancar fronteres o limitar el trànsit, i de moment es reforçarà la informació en ports i aeroports, a l’espera que s’anunciï aquesta tarda el pla de contingència que es traçarà amb les comunitats. “Tenim mesures preparades, però de moment els experts no les aconsellen”, va dir Illa en roda de premsa. Al marge del cas a Tenerife, en les últimes hores s’han descartat nou possibles casos i n’hi ha dos en estudi.

stats